Gemeenten luiden noodklok tijdens Week van de Pleegzorg

Algemeen
Meisje wordt opgevangen in een pleeggezin.
Meisje wordt opgevangen in een pleeggezin. (Foto: Masha Raymers voor Pexels)

REGIO - Dit is de Week van de Pleegzorg. Tot en met 4 november vraagt Pleegzorg Nederland speciaal aandacht voor kinderen die geen stabiele en veilige thuissituatie hebben. Juist in deze tijd is een veilig thuis harder nodig dan ooit. Nederland telt op dit moment meer dan 23.000 pleegkinderen. Op dit moment wachten zo’n 700 kinderen op een veilige en fijne plek bij een pleeggezin.

Voor kinderen telt iedere dag en daarom is pleegzorg zo belangrijk 

Ook in de regio Alkmaar zijn er veel te weinig pleegouders. Met de campagne Openjewereld.nu willen de gemeente Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest samen met alle pleegzorgaanbieders uit de regio nieuwe pleegouders vinden.

Kind heeft stabiele thuissituatie nodig

Voor kinderen telt iedere dag en daarom is pleegzorg zo belangrijk. Door het gebrek aan pleegouders is het lastig om een juiste match te maken en te zorgen voor een vaste, veilige plek. Een kind heeft een stabiele thuissituatie nodig. Als dat niet bij de eigen ouders kan, dan is een pleeggezin een fijne plek om op te groeien en stelt het een kind in staat om de gewone dingen te doen zoals ieder ander kind: naar school gaan, met vriendjes en vriendinnetjes spelen en sporten. Ieder kind is anders en daarom zijn er een heleboel verschillende pleegouders nodig. Jong of oud, samen of alleen, voltijd of deeltijd: er is meer mogelijk dan je denkt.

Speciale voorstelling met pleegmoeder Karin Bloemen

De Week van de Pleegzorg wordt landelijk afgetrapt met een speciale interactieve voorstelling ‘Open Deuren’ van Theatergroep Mangrove, geopend door theaterdiva en pleegmoeder Karin Bloemen. Tijdens de week worden er allerlei activiteiten georganiseerd waarin pleegzorg centraal staat. Zo gaan enkele wethouders in gesprek met een pleeggezin en worden er allerlei (online) themabijeenkomsten georganiseerd.

De gemeenten van de regio Alkmaar organiseren samen met de pleegzorgaanbieders een digitale informatiebijeenkomst over pleegzorg op 10 november van 20:00 tot 21:30 uur. Geïnteresseerden kunnen deze avond online in gesprek over dit onderwerp. Benieuwd naar wat jij kunt betekenen voor een kind? Meld je aan voor de online bijeenkomst via wervingpleegoudersnh@wsg.nu.

Meer informatie via: www.openjewereld.nu