Arthur Dontje, de man van chocolade

Algemeen
Arthur Dontje in zijn geliefde Alkmaar.
Arthur Dontje in zijn geliefde Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - GROOT is de naam van het boek over het leven en ondernemerschap van Arthur Dontje. Dontje wist Dobla, de groothandel in bakkerijgrondstoffen van zijn ouders, om te vormen tot een miljoenenimperium in chocoladedecoraties. Jarenlang was had zijn bedrijf aan de Mient een winkeltje in het centrum van Alkmaar. Er waren zelfs plannen om van de Ringersfabriek zijn hoofdkantoor te vestigen en het monument om te toveren tot Chocolate Experience. Zover kwam het niet en aan het einde van 2018 verkocht hij het bedrijf voor een enorm bedrag aan een Italiaanse firma. 

Boek over leven en ondernemerschap van Arthur Dontje

Het boek GROOT is geschreven door Linda van ’t Land, op basis van vele gesprekken die zij had met zowel Dontje zelf als met zijn vrouw, zijn kinderen en voormalig medewerkers. Het resultaat is een spannend en openhartig verhaal, waaruit duidelijk wordt dat Dontje tijdens zijn carrière altijd zeer scherp aan de wind heeft gevaren. Het boek gaat over lef hebben en over extreem grote risico’s nemen als ondernemer. De opbrengst van zijn boek schenkt hij in zijn geheel aan de Barry Foundation. Het boek is geen glamoureus succesverhaal, maar een inspirerend overzicht waarin Dontje ook heel openlijk de dieptepunten uit zijn loopbaan deelt. 

Het verhaal begint in 1985, wanneer Dontje met zijn vader bij dé grote concurrent op bezoek is geweest. Daar raakt junior geïnspireerd voor de toekomst, wat zijn vader hem in eerste instantie niet in dank afneemt. De lezers maken kennis met de ouders en de opvoeding die Dontje genoot.  

Ook op zakelijk vlak is Dontje in het boek openhartig. Het nemen van risico’s is een terugkerend thema in het boek. Dontje nam keer op keer zeer grote, soms bijna onaanvaardbare risico’s, die niet alleen hemzelf, maar ook zijn gezin en zijn hele bedrijf hadden kunnen vernietigen. Tot tweemaal toe wordt hij in Bijzonder Beheer geplaatst en hij scheert langs de rand van een faillissement.  De verkoop van het bedrijf aan het einde van 2018 was een miljoenendeal, waarmee Dontje in één klap de Quote 500 binnenstormde.