Gemeente onderzoekt mogelijkheden verplaatsen containers

Algemeen
Prachtig gerestaureerd pand, met lelijke bakken ervoor. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om de containers te verplaatsen.
Prachtig gerestaureerd pand, met lelijke bakken ervoor. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om de containers te verplaatsen. (Foto: Leon Vogelaar)

ALKMAAR - Prachtig, fraai en een aanwinst voor de stad. De restauratie van voormalige bioscoop de Harmonie zit er bijna op en het eindresultaat mag gezien worden. Maar wie goed kijkt ziet ook de ‘obstakels’ voor het gerestaureerde pand. Twee ondergrondse afvalcontainers, een losse prullenbak, een parkeerautomaat en een verkeersbord. Is daar nou écht geen andere oplossing? Mogelijk wel, want navraag bij de gemeente leert dat ze de mogelijkheden gaat onderzoeken om de containers te verplaatsen.

Voordat de Harmonie een schouwburg werd, stond hier van 1836 tot 1865 koffiehuis ‘Harmonica’. Het bestond uit een hoofdgebouw met een brug over de Nieuwesloot, met daarachter een terras met kolfbaan en een tuin met een grote zaal voor concerten, toneeluitvoeringen en andere evenementen. Het gebouw brandde af in 1865 en werd herbouwd in 1867 tot Schouwburg de Harmonie. De entree van het pand zat toen aan de kant van de Gedempte Nieuwesloot (die in 1863 gedempt was). De eerste bioscoopvoorstelling in Alkmaar was in 1904. Toen schouwburg de Harmonie vanaf 1925 transformeerde tot bioscoop de Harmonie verplaatste de entree eerst naar de Lombardsteeg en later naar het Doelenveld. In het pand komen woningen.