Jonge ondernemers presenteren duurzame plannen tijdens Day for Change

Algemeen
Gastles over microkrediet op het Johannes Bosco in Heerhugowaard.
Gastles over microkrediet op het Johannes Bosco in Heerhugowaard. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD/ ALKMAAR - “Zo spannend om ons ondernemersplan te presenteren aan mensen van de Rabobank. Ik ben nu al zenuwachtig.” Dat zegt Eelco. Hij is een van leerlingen die 15 december een microkrediet zal proberen te bemachtigen. Hiermee zetten de leerlingen een eigen bedrijf op. Met de winst die de leerlingen maken, steunen zij jonge ondernemers in Oeganda.

In samenwerking met Rabobank Alkmaar e.o. laat Stichting Day for Change leerlingen in Alkmaar en omstreken op een speelse manier kennismaken met ondernemerschap, duurzaamheid en wereldburgerschap. Met een kleine lening, een microkrediet, starten de leerlingen in groepjes een duurzame minionderneming. De winst die ze maken komt ten goede aan ondernemende mensen wereldwijd. Jongeren die hier soep verkopen, kunnen dankzij de Day for Change Actie het begin betekenen van een restaurant in Oeganda. 

Presenteren voor een echte kredietcommissie

Dinsdag 27 oktober gaf Day for Change de aftrap met een gastles over wereldburgerschap en microkrediet, gevolgd door een gastles duurzaam ondernemen. Nu zijn de leerlingen volop aan de slag met brainstormen, marktonderzoek doen en het maken van een ondernemingsplan. “Day for Change is een prachtige manier voor leerlingen om ondernemend bezig te zijn én iets bij te dragen aan een betere wereld. Ze leren er ontzettend veel van. Creatief zijn, samenwerken, initiatief nemen, omgaan met onzekerheid en tegenslag, maar ook successen vieren en ervaren: ik kan dit. De gastlessen en pitch aan de Rabobank hebben veel meerwaarde!”, aldus Jack Keijzer, een van de docenten van het Trinitas College Johannes Bosco in Heerhugowaard, die de leerlingen begeleidt tijdens de Day for Change Actie.

Creatieve en duurzame ideeën

Dinsdag 15 december wordt het écht spannend. De leerlingen presenteren dan hun plannen aan een kredietcommissie bestaande uit onder anderen Bianca van der Schaaf, Accountmanager Bedrijven en Inge Reyntjes, gastdocent en regiocoördinator bij Day for Change. De jury hoopt natuurlijk allerlei creatieve en duurzame ideeën voorbij te zien komen. De plannen worden beloond met een lening van circa € 30,- voor de start van hun miniondernemingen. 

Ondernemende houding opdoen

Rabobank Alkmaar e.o. vindt het belangrijk te investeren in talentontwikkeling van jongeren, omdat daarmee de kans op een financiële zelfredzame toekomst wordt vergroot. Naast de financiële steun aan de uitvoering van het project werken medewerkers van Rabobank Alkmaar mee aan het geven van de gastlessen en nemen zij plaats in de jury die de ondernemersplannen van de leerlingen beoordeelt. “We werken al vier jaar succesvol samen met Day for Change! Deze moeilijke tijd onderstreept nog eens extra hoe belangrijk het is dat jongeren hun talenten ontwikkelen, ondernemende vaardigheden en een ondernemende houding opdoen.” aldus Monique Stam-Buisman, Adviseur Dagelijkse Bankzaken. 

Stichting Day for Change 

Day for Change gelooft dat duurzame economische ontwikkeling, goed voor mens, dier en de planeet bijdraagt aan een inclusieve wereld zonder armoede met gelijke kansen voor iedereen. Day for Change wil bijdragen aan economische zelfredzaamheid, door het ontwikkelen van duurzame ondernemerschapsvaardigheden en verbeterde toegang tot financiële diensten, wereldwijd. Jaarlijks bereikt Day for Change zo’n 6.000 leerlingen in het Nederlands basis- en voortgezet onderwijs. Het afgelopen schooljaar hebben kinderen en jongeren in heel Nederland van ruim €19.000,- microkrediet bijna €75.000,- weten te maken. Dit geld werd door Day for Change onder meer geïnvesteerd in een lening aan een groep vrouwen in India waarmee ze hun bedrijfsactiviteiten vergroten en economische positie versterken en een donatie voor een ondernemend educatieproject voor Syrische vluchtelingkinderen in Libanon. 

Meer info op www.dayforchange.nlwww.dayforchange.nl