Dik negenhonderd zonnepanelen bij De Meent

Algemeen
De Meent krijgt 940 extra zonnepanelen.
De Meent krijgt 940 extra zonnepanelen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Meent krijgt maar liefst 940 zonnepanelen. De verduurzaming is onderdeel van het Europese project POCITYF. De panelen worden geplaatst boven de parkeerplaatsen aan de zuidzijde van de ijsbaan. Het zonnepark wordt daarnaast voorzien van een laadplein met 16 laadpunten voor auto’s en 20 voor fietsen. Zes andere Europese deelnemende steden kijken mee en leren van deze verduurzaming in Alkmaar.

De 940 zonnepanelen hebben een opbrengst van 300.000 KWh (kilowatt uur) per jaar. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van 100 huishoudens. De duurzaam opgewekte energie voorziet de auto-en-fietslaadpunten en het complex van groene stroom. Naast het zonnepark wordt volgend jaar een warmte/koude-opslag aangelegd om De Meent duurzame warmte en koude te leveren. Daarvoor wordt de restwarmte van de ijsmachines gebruikt. In de zomer wordt hetzelfde systeem gebruikt om het sportcomplex te koelen.

Alkmaar voorbeeld

Project POCITYF is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar te verduurzamen. De historische voorbeeldsteden Alkmaar en Evora (Portugal) passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar andere deelnemende historische steden in Europa van leren. Zij passen die duurzame oplossingen vervolgens ook toe. De anderen deelnemende steden zijn Bari (Italië), Celje (Slovenië), Granada (Spanje), Hvidovre (Denemarken), Ioannina (Griekenland) en Ujpest (Hongarije). Het project is een van de manieren waarop de gemeente Alkmaar invulling geeft aan de Europese klimaatdoelstellingen.

Deelprojecten in Alkmaar

Alkmaar ontwikkelt de duurzame technologieën in Westrand; Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. De oplossingen zijn onderverdeeld in deelprojecten. De duurzame technieken kunnen in een latere fase worden gebruikt voor duurzame ontwikkeling van andere gebieden in Alkmaar.