Alkmaarders sporten minder dan gemiddeld

Algemeen
Alkmaar profileert zich als sportstad, maar als het om sportdeelname gaat komt Alkmaar terecht op plaats 27.
Alkmaar profileert zich als sportstad, maar als het om sportdeelname gaat komt Alkmaar terecht op plaats 27. (Foto: Frits van Eck)

ALKMAAR - Alkmaarders doen minder dan gemiddeld aan sport. Dat blijkt uit het onderzoek van de Atlas voor Gemeenten 2020, dat recent verscheen. Dit onderzoek vergelijkt jaarlijks de 50 grootste gemeenten van Nederland met elkaar. Als het om sportdeelname gaat komt Alkmaar terecht op plaats 27, onder Hoorn (24), Amsterdam (25) en Leeuwarden (26) en boven Zaanstad (28), Maastricht (29) en Tilburg (30).  Amersfoort is de meest sportieve stad van Nederland, en in het oosten van Nederland wordt opvallend veel meer in verenigingsverband gesport dan in de rest van Nederland.

In de nieuwe Atlas voor gemeenten worden sportaanbod en sportdeelname voor Nederlandse gemeenten bepaald en vergeleken. Vooral in het oosten van Nederland wordt veel gesport in verenigingsverband. In Limburg en in veel steden in Zuid-Holland wordt juist relatief weinig gesport. Steden met veel aanbod van sportaccommodaties zijn niet per se de steden met de meest sportieve inwoners. Sportdeelname blijkt minder sterk samen te hangen met sportaanbod dan op voorhand wellicht verwacht zou worden. Er zijn genoeg steden met weinig aanbod en een hoge sportdeelname. Andersom zijn er ook steden met voldoende mogelijkheden om te sporten, maar desondanks een lage deelname. Blijkbaar spelen er andere factoren een rol die bepalen of mensen gaan sporten, zoals het inkomens- en opleidingsniveau.

Sportbeleid

Er is een sterke samenhang tussen sportdeelname enerzijds en de ervaren gezondheid van de bevolking en zorgkosten anderzijds. Gemeenten met relatief veel sporters hebben over het algemeen een relatief groot aandeel inwoners met een goede ervaren gezondheid. Ook zijn de gemiddelde zorgkosten in deze gemeenten lager. Om de deelname aan sport te vergroten is voldoende aanbod een randvoorwaarde, maar sportbeleid gericht op het activeren van specifieke doelgroepen cruciaal.

Alkmaar scoort wat betreft sportdeelname onder het gemiddelde.