‘Jongeren staan nu veel meer onder druk’

Algemeen
ALKMAAR - André, een van de Z11 coaches die jongeren begeleiden.
ALKMAAR - André, een van de Z11 coaches die jongeren begeleiden. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - Jongeren kunnen het tijdens hun puberjaren lastig hebben. Er wordt veel van ze gevraagd, zeker nu ze door coronamaatregelen een beperkte vrijheid hebben. Wie hulp zoekt of behoefte heeft aan een luisterend oor kan terecht bij Z11 jongerencoaching. Deze stichting werkt met vrijwillige coaches die kosteloos deze jongeren in de leeftijd van 12 tot 21 ondersteunen tijdens hun puberteit.

Z11 jongerencoaching ondersteunt jongeren tijdens hun puberteit

Dat jongeren nu meer onder druk staan dan vroeger, weet Gabor Helmer, projectleider van Z11. “Ik werk al heel lang met jongeren en zie dat ze hun handen vol hebben aan onder meer sociale media en alle keuzes die ze dagelijks voorgeschoteld krijgen. Ze worden ook overal bij betrokken. Op school mogen ze overal over meedenken en meepraten en thuis beslissen ze mee over het avondeten, planning en vakanties. Ze zijn nu veel gelijkwaardiger aan hun ouders en dat veroorzaakt ook een impact waar niet iedereen even goed mee om kan gaan.”

Preventie

Z11 richt zich heel nadrukkelijk op preventie, het voorkomen van problemen. “We werken dus vooral aan de voorkant. Wat we tegenkomen zijn vragen over school, uitpuilende agenda’s, eenzaamheid, relaties en angsten. We kunnen jongeren dus vaak heel praktisch helpen door ze te leren plannen, maar horen tijdens gesprekken ook over hun twijfels en onzekerheden. Veel jongeren hebben te maken met gescheiden ouders. De impact hiervan is vaak groot. Door er alleen al over te praten lucht vaak op. De coaches zijn getraind en hebben de nodige levenservaring. Zo kunnen ze steun geven en de jongeren een eindje op weg helpen. Maar wat we ze vooral leren is hoe ze het zelf op kunnen lossen. En is er veel meer aan de hand en zijn de problemen te complex voor een coach, dan verwijzen we door naar professionele instanties. Dit gebeurt overigens niet heel vaak, want van de tachtig trajecten die wij per jaar uitvoeren, verwijzen we er slechts enkelen door.”

Boos

De organisatie van Z11 werkt aan zichtbaarheid en zoekt via sociale media contact met de doelgroep. “Via ontwikkelde posts - zoals een top-40 quiz - proberen we in contact te komen met onze doelgroep. Zo zijn er jongeren die ons benaderen met een hulpvraag, maar ook via ouders en school wordt contact met ons gelegd. Een coachingtraject duurt gemiddeld een jaar en de gesprekken vinden wekelijks plaats en duren meestal een uur. Een van de verhalen die me bijgebleven is, gaat over een meisje dat heel teruggetrokken was. Ze zat met zichzelf in de knoop, werd snel boos en wist met haar emoties geen raad. Ze had echt behoefte aan een luisterend oor dat vond ze bij de coach van Z11. Na afloop van het traject kregen we een berichtje van haar dat ze zo blij is met de hulp die ze kreeg. Ze weet nu goed haar grenzen aan te geven, heeft geen last meer van woedeaanvallen en heeft zich echt positief ontwikkeld. Zó leuk om te lezen dat ons werk er echt toe doet en fijn dat we haar een stukje op weg hebben kunnen helpen.”

Z11jongerencoaching ondersteunt al sinds 2009 pubers in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk. Dat doen de vrijwillige coaches onder ander door te luisteren, te laten zien wat de jongere zelf kan doen, door te helpen met praktische tips en planning en ervaringen met de jongeren te delen. Z11 werkt samen met scholen, gemeenten en instanties in de jeugdzorgketen, zoals Stichting Maria Magdalena. Het doel van deze stichting is om jongeren tussen de 13 en 21 jaar op weg te helpen om hun eigen plekje op onze wereld te creëren.

Meer weten? Kijk op www.z11jongerencoaching.nu of mail info@z11jongerencoaching.nu .