Muziek maken: een wondermiddel in de coronacrisis?

Algemeen
Michel vanuit de studio: ''Muziek (maken) is een belangrijk medicijn in deze tijd''
Michel vanuit de studio: ''Muziek (maken) is een belangrijk medicijn in deze tijd'' (Foto: Aangeleverd)

REGIO - ‘’Ik ben toch te oud om muziek te gaan maken? Of: ik heb niet veel ervaring, lukt dat dan wel? Deze ‘geluiden’ hoor ik vaak, maar deze onzekerheden blijken nagenoeg altijd ongegrond. Sterker nog, veel mensen bloeien op door een (her)ontdekking van hun eigen creatieve muzikale vermogen en komen dichter bij zichzelf. Uitermate waardevol in deze uitzichtsloze stressvolle coronacrisis’’, meent Michel Ranzijn (31) van muziekopleider Onlineproduceren.nl. Durf jij het aan om zelf vanuit huis (dance) muziek te gaan leren maken? Ga dan naar onlineproduceren.nl en leer thuis muziek maken in Ableton Live bij de leukste digitale muziekopleider van Nederland. Gebruik de code ‘black’ op onlineproduceren.nl en profiteer van tien euro korting op de cursus ‘Muziek Maken met Ableton Live’ tot het einde van het jaar.

Actueel thema: ‘’Muziek maken helpt tegen stress, angst en depressies’’

Onlineproduceren.nl biedt ondersteuning aan in de vorm van online cursussen en persoonlijke begeleiding om zelfstandig aan de slag te gaan. Met de coronacrisis geen excuses meer voor uitstel. Zie je snel?

Vijf redenen

Michel, zelf producer, verduidelijkt dat het gaat om meer dan alleen ‘de fun’: ‘’Muziek maken is goed voor ons, de lijst met voordelen is eindeloos. Ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken. Muziek maken is goed voor het empathisch vermogen, de sociale ontwikkeling (sociale cohesie), maar ook diverse cognitieve vaardigheden hebben er baat bij. Er zijn zelfs studies die aantonen dat het de intelligentie bevordert. Wat er ook gebeurt, is het vrijkomen van bepaalde stofjes waaronder endorfines, dopamine en oxytocine. Dit laatste hormoon speelt een belangrijke rol bij sociale contacten en voorkomen van depressies en angsten. Een uiterst actueel thema. Muziek maken is ook goed voor de prestaties. Bovendien helpt muziek maken tegen stressvorming. De bloeddruk verlaagt bijvoorbeeld bij het luisteren naar muziek en daardoor raak je minder gestrest. Luisteren naar klassieke muziek zou zelfs de slaap bevorderen. Kun je nagaan als je dat zelf gaat maken.’’

Gewoon doen

Muziek maken is dus een kwestie van doen. Gewoon doen. Michel: ‘’Resultaten en muzikale hersenspinsels worden in de besloten Facebook-groep gedeeld van Onlineproduceren.nl. Dat is heel leuk om te zien. Kortom, iedereen is welkom. We leren van elkaar. Het gaat immers om het proces van muziek maken: precies datgene (wat leuk is en) dat goed is voor ons brein. Muziek is - naar mijn mening - daarmee een belangrijk medicijn in deze tijd.’’

Ga naar onlineproduceren.nlen gebruik de code ‘black’ (zonder haakjes), profiteer tot en met 31 december van tien euro korting, en start direct met de cursus ‘Muziek Maken met Ableton Live’.