‘Dag van de vrijwilliger’

Algemeen
Sladjana Dimitrijevic.
Sladjana Dimitrijevic. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Aan het woord Sladjana Dimitrijevic, al 4 jaar vrijwilliger én ambassadeur bij vrijwilligersorganisatie Humanitas in Alkmaar en omstreken. Ze vertelt ons in het kader van de Dag voor de vrijwilliger (7 december 2020) waarom ze voor Humanitas heeft gekozen, én wat het vrijwilligerswerk haar brengt.

‘Van mens tot mens, de gelijkwaardigheid sprak mij aan’

“Na mijn pensionering was ik op zoek naar vrijwilligerswerk dat aansloot op mijn ervaring en de kennis die ik al had opgedaan als welzijnswerker. Dit heb ik gevonden bij Humanitas. De aanpak van Humanitas trok mij erg aan. Werken van mens tot mens op basis van gelijkwaardigheid. Vrijwilligers zijn de maatjes. Zij staan naast hun deelnemers, nooit er boven. Mensen tijdelijk een steuntje in de rug bieden om weer een positieve draai aan het leven te geven en weer zelfvertrouwen te krijgen zodat zij op eigen kracht verder kunnen.”

Verbinding

“Ik ben begonnen in 2017 als vrijwilliger bij Home-Start, een programma dat gezinnen met jonge kinderen ondersteunt. Ik heb 12 jaar gewerkt als lerares van Servische kinderen in Alkmaar. Daarnaast ben ik trotse moeder van twee kinderen én oma van vijf kleinkinderen. Mijn ervaring als lerares én als moeder en oma kan ik heel goed gebruiken bij de ondersteuning aan gezinnen met kinderen. Steun bieden vanuit je eigen ervaring geeft verbinding met de ander.”

“Mezelf ontwikkelen als ambassadeur”

“In 2019 heb ik mijn vrijwilligerswerk uitgebreid met ambassadeurswerk. Als ambassadeur wil ik de bekendheid vergroten van de projecten van Humanitas Noord-Kennemerland bij een breder publiek. Dat doe ik via persoonlijke contacten middels voorlichtingen, bijeenkomsten en andere activiteiten. Het in gesprek raken met de mensen is hierbij belangrijk. Een voorbeeld hiervan was tijdens het 75 jarig bestaan Humanitas, een prachtige mijlpaal! Daarnaast werd dit jaar op 5 mei ook 75 jaar vrijheid gevierd in Nederland en daarin heeft Humanitas een mooie koppeling gelegd. Als ambassadeur heb ik diverse bewoners en organisaties gemotiveerd om mee te werken aan het organiseren van een activiteit rondom het thema ‘Jouw vrijheid, mijn vrijheid’. Van jong tot oud zou men met elkaar in gesprek gaan over de persoonlijke betekenis van vrijheid. Kinderen van de basisschool zouden tekeningen maken voor een tentoonstelling. Maar, helaas, Corona bepaalt ook hier de regels en daarom kon deze prachtige activiteit niet uitgevoerd worden. Wie weet volgend jaar……”

Kracht

“Ik krijg bij Humanitas de kans om mijn kennis en ervaring in te zetten en actief te blijven, ook na mijn pensionering. Ik word als vrijwilligster gewaardeerd, zowel door de deelnemers als door de coördinatoren bij Humanitas. Ook in Coronatijd zijn er genoeg mogelijkheden om er te zijn voor onze deelnemers. Hier worden we met zijn allen steeds creatiever in! Het gevoel dat ik andere mensen die het even moeilijk hebben kan helpen en zie opbloeien, geeft mij enorme kracht om door te gaan!”

Ben jij ook geraakt door het verhaal van Sladjana en wil je iets betekenen voor iemand? Of wil je wat meer weten over onze projecten? Neem gerust contact met ons op. Onze mensen staan klaar om je te informeren. Bel 072-5401800 of kijk op onze website www.humanitas.nl/afdeling/noord-kennemerland/