De Hoofdzaak in race voor ‘Appeltje van Oranje’

Algemeen
De Hoofdzaak in de race voor 'Appeltje van Oranje'.
De Hoofdzaak in de race voor 'Appeltje van Oranje'. (Foto: aangeleverd)

 ALKMAAR - De Hoofdzaak uit Alkmaar is een van de acht Noord-Hollandse projecten die kans maakt op Appeltje van Oranje 2021’’. Het project met meeste stemmen gaat door naar laatste 10. 

Vanaf maandag 11 januari kan het Nederlands publiek de winkansen van deze projecten vergroten, door te stemmen op hun favoriet. Het project dat de meeste stemmen in de wacht weet te slepen, gaat direct door naar de laatste tien genomineerden. En ook de stemmers maken kans op een prijs: er wordt een bedrag van 2.000 euro verloot om een sociaal project naar keuze mee te steunen. Er zijn in totaal 40 projecten uit heel Nederland in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan tot en met 20 januari via stem.oranjefonds.nl.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Mentale Kracht. Dat betekent dat de prijzen in 2021 gaan naar projecten die ervoor zorgen dat mensen met psychische problemen volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan mensen die kampen met een burn-out, paniekaanvallen, dwangneuroses of eetstoornissen. Voor hen is het niet altijd gemakkelijk om mee te doen. Daarom is het van onschatbare waarde dat vrijwilligers er voor hen zijn. De kanshebbers zetten zich hier, ieder op een eigen manier, hard voor in.

Enorm verschil

Alle projecten die kans maken op een Appeltje van Oranje maken een enorm verschil in het leven van veel mensen. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Van de 40 kanshebbers blijven er 10 genomineerde projecten over. Het project met de meeste stemmen kwalificeert zich hier automatisch voor. De overige projecten houden eind januari tijdens een landelijke online selectiedag een pitch voor een jury, die de negen andere genomineerden selecteert. Uit deze tien worden in het voorjaar de drie winnaars gekozen. De acht projecten uit Noord-Holland die kans maken zijn Positive Brothers and Sisters, Bloei en Groei, Waanzinnig krachtig en De Waterheuvel, allen uit Amsterdam, Jongerenteam De Hoofdzaak uit Alkmaar, Tandemmaatjes uit Hilversum en Maatjes GGZ en Peer Support en Herstel Educatie uit Haarlem. 

Koningin Máxima

De prijzen worden in mei uitgereikt door Koningin Máxima, de beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.