‘Prachtige stad met een enorme uitstraling’

Algemeen
Emile Roemer.
Emile Roemer. (Foto: Vincent de Vries )

ALKMAAR - Muren die op je af komen, werken in oorverdovende stilte en geen gezellig kletspraatje bij de koffieautomaat. Net als iedereen kent Emile Roemer de typerende kenmerken van thuiswerken en is de waarnemend burgemeester van Alkmaar inmiddels een volleerd videobeller. Een interview vanuit een huiskamer in Alkmaar en het Brabantse Sambeek is dan ook geen enkel probleem.

‘Goedemiddag meneer Roemer hoort u mij goed? Jazeker, luid en duidelijk!’, zegt de goedlachse Brabander die na het afsluiten van zijn waarnemend burgemeesterschap in Heerlen zijn handen vrij heeft voor een nieuwe uitdaging. Er wordt gepolst of hij interesse heeft in Alkmaar, om daar tot de zomer van 2021 ook als waarnemend burgemeester aan de slag te gaan en de vroegtijdig opgestapte burgemeester Piet Bruinooge op te volgen. “Wat ik als eerste dacht toen ik Alkmaar hoorde? Prachtige stad met een enorme uitstraling. Natuurlijk was ik gecharmeerd, al ging ik wel even googelen naar de geschiedenis van de stad, de politieke verhoudingen en het coalitieakkoord. Er is natuurlijk online van alles te vinden daar begint je voorbereiding al. En als je er dan induikt, leer je de stad en zijn roemruchte geschiedenis nog beter kennen en krijg je er echt zin in.”

Victorietassen

Een van de eerste acties als kersverse burgemeester was het uitdelen van Victorietassen bij het AFAS Stadion, namens de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet. “Heel jammer dat ik niet meer aanwezig kon zijn bij andere activiteiten, want dan leer je de stad en de mensen pas echt goed kennen. Wat me tot nu toe opvalt is dat er een ongelooflijk positieve sfeer hangt. Het voelt een beetje als een kleine, grote stad. Iedereen kent elkaar en toch heeft Alkmaar alles wat een grote stad moet hebben. Er heerst hier een recht voor zijn raap mentaliteit en daar hou ik wel van. Mijn ouders komen uit Rotterdam en daar lijkt deze Noord-Hollandse cultuur wel wat op.”

Zichtbaar

Elke - waarnemend - burgemeester wil vooral zichtbaar zijn en als een burgervader tussen de mensen staan. En die zichtbaarheid wringt door alle coronaperikelen. “Het liefst zou ik de wijken ingaan om in zaaltjes buurtbewoners te ontmoeten, maar dat gaat nu helaas niet. Wel heb ik per fiets een aantal wijken bezocht en nam ik als voorzitter van de Veiligheidsregio een kijkje in het ziekenhuis en coronatestlocaties. En natuurlijk heb ik veel ondernemers gesproken en ze weten mij ook goed te vinden. Bij sommigen staat het water ze écht aan de lippen. Het is niet alleen goed om ze persoonlijk een hart onder de riem te kunnen steken, maar ze leveren ook relevante informatie voor de besprekingen van het Veiligheidsberaad, het overleg met 25 veiligheidsregio´s waar ik deel van uitmaak. Zo vind ik dat we startende ondernemers meer moeten helpen. Zij kunnen meestal geen gebruikmaken van overheidssteunen en worden dus keihard getroffen door deze crisis. Met mijn ´Haagse´ achtergrond zijn de lijntjes met de politiek kort en als bekende ex-politicus probeer mijn invloed te gebruiken en Alkmaar zo goed mogelijk op de kaart zetten.`

Verhuisplicht

Voor de zomer hoopt Alkmaar een nieuwe burgemeester te vinden, dat zal Emile Roemer niet zijn. “Door privéomstandigheden en het mantelzorgwerk van mijn vrouw gaat dit niet lukken. Wanneer je ergens burgemeester wordt, geldt er - terecht - een verhuisplicht en dat is nu niet haalbaar. Of ik nog een tip heb voor mijn opvolger? Wees zuinig op deze prachtige stad en stop veel tijd en energie in het herstel van de stad, na deze crisis. Het gaat nog wel even duren voor alles weer bij het oude is. De grote groep mantelzorgers en vrijwilligers wil ik ontzettend bedanken, want deze groepen verrichten ongelooflijk veel en belangrijk werk en staan nooit vooraan in de rij om de pijn te verzachten. En tegen alle Alkmaarders wil ik zeggen: Hou vol!”