AZ-archivaris Jan Visser (column Kees de Bakker)

Algemeen
Jan Visser getekend door Rob Bond, de Dik Bruijnesteijn van Engeland
Jan Visser getekend door Rob Bond, de Dik Bruijnesteijn van Engeland (Foto: aangeleverd)

Sinds december 2019 woont oud-onderwijzer Jan Visser in Groet. De archivaris van AZ heeft het hier erg naar zijn zin. Hij waardeert hier de rust en de mooie omgeving en heeft al vele keren wandelingen gemaakt naar Camperduin via het Camperpad. Ook de horeca bevalt hem goed op terrassen van Lekker Puh en De Bokkensprong. Dat supermarkt Spar in de buurt is vind hij ook een pre. Wat wil een mens nog meer?

AZ-archivaris Jan Visser woont nu in Groet

Maar Jan heeft meer koren op zijn molen. Tijdens zijn onderwijzersloopbaan, het laatst op de Kennemerpoort in Alkmaar (waar ook mijn vrouw Ingrid werkte als onderwijzeres) schreef hij maar liefst 13 eindmusicals die hij ook zelf regisseerde. Bijna ieder jaar had hij met de klas een koortje, waarmee hij optrad in verpleeg- en verzorgtehuizen. Onder het motto ‘Samen met zijn allen iets doen voor anderen’. Hij is hij zijn leven lang gefascineerd geweest door AZ. Het begint 1954 als de profclub wordt opgericht zonder vermelding van ’54 in de naam. Ook de Tour de France start in datzelfde jaar in Amsterdam. Jan kan er geen genoeg van krijgen en knipt als jochie alles over de club en de Tour uit de krant. De eerste wedstrijd van het dan al hetende Alkmaar ’54 tegen Feyenoord ziet hij in 1955. Zijn vader heeft hem over het hek getild en zo volgt Jan, liggend op het gras, de wedstrijd van nabij. Piet Buis, Henk ‘Bas’ Peggeman, Gerard Snabilie, Henk van der Sluis, Cor Blaauw, Piet Kaas en Jaap Houtkooper. Ze werden zijn helden en later door zijn verzameling, ook goede vrienden.

Op de lagere school vertelde meester Jack Vethaak mooie verhalen over geschiedenis, maar Jan wist dat hij ook de keeper was van Alcmaria Victrix en stiekem tekende hij hem in een schoolschriftje. En hij leek er ook nog op. Jan begon Dik Bruijnesteijn na te tekenen en zo is het begonnen. Met meester Vethaak (inmiddels 91 en ook mijn bijzondere leraar op de Krelage-mulo) heeft Jan nog steeds contact.

Door zijn verzameling werd Jan gezien als de archivaris van AZ en gevraagd voor allerlei gelegenheden, zoals door Langs de lijn (NPS Radio 1), de Wereldomroep, Radio 538, TV Noord-Holland, Eredivisie Live van Fox Sports (nu ESPN), Alkmaar Lokaal tot en met het maken van boeken over de AZ-historie. Anderhalf jaar geleden maakte hij nog met Rob van Vuure de AZ Scheurkalender 2020, waarvan ik de presentatie bijwoonde en waar Jan het AZ-clublied liet horen in 15 coupletten. Nu is hij bezig met een historische website over de clubgeschiedenis met oud-spelers Jan van Veen en Bob van Rijssel en oud-chef AC Sam de Jager. Ook werkte Jan mee aan het proefschrift van historicus Gerrit Valk AZ is de naam! en was betrokken bij diverse tentoonstellingen over AZ.

Hij tekende alle spelers vanaf 1954 (maar liefst 552), die zijn verzameld op een bord van 3 x 6 meter in het AFAS-stadion (voor mij het Victorie-stadion) in de Kees Kist Lounge. De spelers van de laatste twee seizoenen moeten er nog bijkomen. Jan zou Jan niet zijn als hij zich hiertoe had beperkt. Dus hangen er ook tekeningen van hem van amateurvoetbalclub Alcmaria Victrix-spelers in hun clubhuis. (Zelf speelde ik daar bij de Junioren).

Als AZ-fan was Jan een paar keer gast in de lounge van sponsor uitzendbureau Treffer en in lounges toen bepaalde spelers in het zonnetje werden gezet. En na een documentaire over de fusie van Alkmaar ‘54 - FC Zaanstreek.’ Wat Jan betreft hoort AZ thuis in het eerste rijtje met Ajax, Feyenoord en PSV, maar dan moeten ze wel van ze winnen en of dat lukt moeten we afwachten. En geniet Jan nu van zijn nieuwe omgeving in Groet..

Jan Visser en Yvonne Nijder met 552 tekeningen van AZ- en Alkmaar ’54-spelers