Woningmarkt: prijzen naar recordhoogte

Algemeen
Een forse toename van het aantal woningen is nodig om wonen betaalbaar te houden.
Een forse toename van het aantal woningen is nodig om wonen betaalbaar te houden. (Foto: (Impressie: archief)

ALKMAAR - Corona of niet. De grote vraag naar woningen houdt in het vierde kwartaal aan en prijzen stijgen naar recordhoogte. Dat blijkt uit de analyse van de kwartaalcijfers van Leygraaf. De transactieprijs steeg met 12,2% ten opzichte van eind 2019 naar een gemiddelde van € 375.000,- voor een woning in Noord-Kennemerland.

De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in de regio Noord-Kennemerland steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar € 375.000,-, een stijging van maar liefst 12,2% ten opzichte van 2019. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11%. Daarmee stegen de prijzen ongekend hard. In dit ‘coronajaar’ zijn er 6,7% meer woningen verkocht dan in 2019. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren. Dat er afgelopen kwartaal een record aantal transacties is geweest kan onder andere liggen in het feit dat de overdrachtsbelasting voor beleggers per 1 januari 2021 van 2% naar 8% is gegaan. In de praktijk was te zien dat beleggers hun voorgenomen transacties naar voren hebben gehaald om zo te kunnen profiteren van 6% voordeel.

Zorgen

Het afnemende aanbod van woningen blijft de grootste zorg. In het vierde kwartaal van 2020 kende de regio Noord-Kennemerland de krapste woningmarkt deze eeuw. Met een krapte-indicator van 1,5 betekend het dat de consument uit minder dan twee huizen kon kiezen. Het is dan ook niet gek dat maar liefst 62,3% van de woningen boven de vraagprijs is verkocht. In totaal werden er 759 woningen verkocht in het vierde kwartaal 2020. Het aanbod is daarmee met 38,8% afgenomen. Een toename van het aantal woningen is nodig, zodat deze betaalbaar blijven en mensen een passende woning kunnen betrekken.

Vooruitblik

Belangrijk speerpunt van het rijksbeleid is het verhogen van de bouwproductie. De vooruitzichten voor 2021 op het gebied van nieuwbouw zijn echter niet zo optimistisch. De bouwsector is laat-cyclisch, naar verwachting zullen de negatieve effecten van de coronapandemie pas later voelbaar zijn.