‘Steun je lokale boekhandel én schrijvers’

Algemeen
Simone signeert in Van der Meulen's boekhandel.
Simone signeert in Van der Meulen's boekhandel. (Foto: aangelverd)

ALKMAAR - Bestel geen boeken bij grote internetbedrijven, maar gewoon bij je lokale boekwinkel. Deze oproep doet de Alkmaarse schrijver Simone van der Vlugt.

Simone van der Vlugt doet mee aan Steun je Boekhandel-actie

Samen met andere bekende schrijvers is ze te horen in de radiospot ‘Steun je Boekhandel’. Speciaal voor Van der Meulen’s boekhandel signeert ze haar boeken, zoals het onlangs uitgebrachte De Kaasfabriek. Bestel ze via info@vandermeulensboekhandel.nl en de gesigneerde boeken worden persoonlijk door medewerkers van de boekwinkel thuisgebracht.

“Boekhandels lijden enorm onder deze crisis, terwijl er wél meer boeken worden verkocht”, zegt Simone. “De grote internetreuzen pakken de winst en dat gaat ten koste van de boekhandels in onze winkelstraten. Door daar te kopen kunnen we er samen voor zorgen dat ze niet uit het straatbeeld verdwijnen. Ik krijg wel eens mailtjes van mensen die rechtstreeks een boek willen bestellen, maar die verwijs ik door naar de boekhandels. Zij hebben het geld hard nodig.”

Schrijvers

Volgens Simone is er een groep die in deze crisis volledig over het hoofd wordt gezien: de schrijvers. “Dan doel ik niet op mezelf, want er zijn zó veel minder bekende auteurs die hun boek net uitgebracht hebben. Die liggen nu in de winkels, maar de schrijvers hebben hun boek - waar vaak jaren aan gewerkt is - nauwelijks kunnen promoten. Als die boeken niet worden verkocht, verdampt de hele opbrengst. Je boek op een later tijdstip uitbrengen is geen optie, want de concurrentie is moordend en elke maand verschijnen er weer nieuwe boeken. Steun dus je lokale boekwinkel én schrijvers. Dan kun je straks zelf weer kijken en ontdekken wat voor moois er allemaal gemaakt wordt.”

Simone van der Vlugt