Noordwest Ziekenhuisgroep start klinisch onderzoek met nieuw COVID-19 vaccin

Algemeen
In het ziekenhuis van Alkmaar start een onderzoek met een kandidaat-vaccin tegen COVID-19.
In het ziekenhuis van Alkmaar start een onderzoek met een kandidaat-vaccin tegen COVID-19. (Foto: Pexels)

REGIO - In Noordwest Ziekenhuisgroep is maandag 18 januari het fase IIb/III onderzoek met het COVID-19 kandidaat-vaccin van het Duitse bedrijf CureVac van start gegaan. In totaal doen 400 vrijwilligers mee aan deze studie. Het beschikbaar komen van meerdere vaccins tegen corona is van cruciaal belang om de pandemie af te remmen en zo mogelijk helemaal te stoppen. Dit landelijke onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van UMC Utrecht. Noordwest is het derde Nederlandse ziekenhuis dat deelneemt. Vrijwilligers uit de omgeving Alkmaar kunnen zich aanmelden via www.vaccinatiestudie.nl.

Vrijwilligers uit de regio kunnen zich aanmelden

Longarts dr. Wim Boersma is onderzoeksleider van dit onderzoek bij Noordwest: “De eerste studies hebben al goede resultaten laten zien op het gebied van veiligheid en werkzaamheid van het vaccin. Ik ben dan ook zeer positief gestemd over het onderzoek.” Over het belang van deze studie, nu er al twee corona vaccins zijn goedgekeurd, is Boersma helder: “Op dit moment is er tekort productiecapaciteit om iedereen op korte termijn te voorzien van een vaccin. Alleen met meerdere goedgekeurde en goed werkende vaccins kunnen we spoedig deze pandemie een halt toe roepen. Wij vinden het onze morele verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen aan dit onderzoek, zodat er sneller én veel meer mensen gevaccineerd kunnen worden.”

Deze wereldwijde studie onderzoekt op grote schaal de werkzaamheid en de veiligheid van het kandidaat-vaccin van het Duitse bedrijf CureVac. In dit vaccin wordt mRNA-technologie toegepast die het menselijk lichaam in staat stelt om het eigen afweermechanisme te activeren. Hierbij wordt via mRNA één eiwit aangemaakt, het zogenaamde ‘spike’-eiwit van het coronavirus. Het lichaam herkent onmiddellijk het eiwit als lichaamsvreemd en activeert afweercellen om er antilichamen en T-cellen tegen te produceren. Op deze manier wordt een natuurlijke virale infectie geïmiteerd en wordt het eigen afweersysteem geactiveerd tegen het virus.

Samen tegen corona

In Nederland kunnen in totaal 2.000 vrijwilligers deelnemen, waarvan 400 bij Noordwest. Wereldwijd gaan in totaal zo’n 36.500 mensen meedoen. Het betreft een zogenaamde dubbelblinde studie: de ene helft krijgt het vaccin, de andere helft een placebo. Onderzoeker noch patiënt weet wat er wordt toegediend. Het vaccin zal in twee doses worden toegediend, met een interval van vier weken. Prof. dr. Marc Bonten van het UMC Utrecht leidt het Nederlandse onderzoek. Om de werking van het vaccin vast te stellen zal bij het bereiken van een vooraf vastgesteld aantal coronabesmettingen de groep die het vaccin kreeg worden vergeleken met de groep die placebo kreeg. Het hoofdgedeelte van het onderzoek duurt in totaal ongeveer 13,5 maand. Het uitbreidingsgedeelte van het onderzoek duurt nog eens twaalf maanden.

Meerdere ziekenhuizen

Het UMC Utrecht startte 28 december met de studie en de eerste prik, die is goedgekeurd door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Een tweede Nederlands ziekenhuis dat zich 11 januari aansloot was Amsterdam UMC. Dr. Wim Boersma: “Noordwest is het derde Nederlandse ziekenhuis dat deelneemt. Mensen kunnen nu ook dichter bij huis aan de studie deelnemen. Dus naast geografische spreiding ten gunste van het onderzoek is het vooral ook prettiger voor mensen uit Noord-Holland om dicht bij huis aan het onderzoek deel te kunnen nemen.” Na Noordwest sluit ook het Amphia ziekenhuis in Breda aan.

Doel studie

Naast de primaire doelstelling om de veiligheid van het vaccin verder vast te stellen, omvat de onderzoeksopzet ook twee verdere doelstellingen op het gebied van werkzaamheid: (a) het aantonen van de werkzaamheid van het vaccin bij het voorkomen van eerste episodes van bevestigde COVID-19 en (b) het voorkomen van matige tot ernstige bevestigde COVID-19, bij deelnemers die nooit zijn geïnfecteerd geweest met het SARS-CoV-2 virus.