Terugkerende APK-check voor grote gebouwen

Algemeen
Podium Victorie is een van de vier grote gebouwen die de gemeente zelf in beheer heeft.
Podium Victorie is een van de vier grote gebouwen die de gemeente zelf in beheer heeft. (Foto: archief)

ALKMAAR - Een terugkerende APK-check voor grote gebouwen. Dat adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de gemeente Alkmaar wil hier - voordat het Rijk er een wet voor heeft gemaakt - al mee beginnen.

Zo’n landelijke wet kan nog wel een paar jaar op zich wachten en Alkmaar wil hierin het voortouw nemen, zeker in het licht van het ingestorte dak van het AFAS Stadion. Het gaat vooral om grote gebouwen met plaats voor minimaal 500 bezoekers. De gemeente heeft zelf vier van zulke gebouwen in beheer: De Meent, het Sportpaleis, De Vest en Podium Victorie. Deze panden gaat de gemeente nog dit jaar controleren, maar knoopt tegelijkertijd het gesprek met met de eigenaren van andere grote panden om ook voor een terugkeren de check te kiezen. Het gaat dan om de de Grote Kerk, Hogeschool InHolland, het Horizon College, het AZ-stadion en de Vue bioscoop.

Deskundigen

De controles moeten uitgevoerd worden door onafhankelijke deskundigen. In het rapport van de Onderzoeksraad over het AZ-dak staat dat de constructie voor en tijdens het bouwen wel worden gecontroleerd, maar dat er geen verplichting is om deze controles ook na de bouw uit te voeren. Dit heeft in tientallen voorbeelden tot problemen geleid, concludeerde de raad.