Ambulance verpleegkundige Chantal: ‘Elke dag is een uitdaging’

Algemeen
Ambulance verpleegkundige Chantal Blom
Ambulance verpleegkundige Chantal Blom (Foto: Theo Annes)

ALKMAAR - Het zijn drukke en bizarre tijden voor het personeel in de ziekenhuizen en bij de ambulancedienst. Het coronavirus waart al bijna elf maanden rond over de hele wereld. Dagelijks vallen er vele doden. Chantal Blom uit Obdam is al jarenlang ambulance verpleegkundige en heeft naast bizarre en emotionele momenten ook heel veel mooie dingen meegemaakt.

De Obdamse begon na de havo aan een vierjarige studie als verpleegkundige A. ‘’Ik werkte in het Medisch Centrum Alkmaar, het huidige Noordwest. Werken en studeren. Elk half jaar werd je ingezet op een andere afdeling, zodat je alles leerde. Toen ik eenmaal afgestudeerd was, kwam ik terecht op de afdeling orthopedie en later op chirurgie. Om als verpleegkundige op de ambulance te mogen werken, moet je naast verpleegkundige A ook een specialisatie hebben. Ik heb eerst een aantal jaren op de verkoeverkamer gewerkt en daarna op de spoedeisende hulp voordat ik de overstap maakte naar het ambulance vak. Van die stap heb ik geen moment spijt gehad. Terugkijkend zeg ik: “Dit is het mooiste vak wat er is. Je weet nooit wat je dienst brengt en waar je komt. Moeilijke en mooie momenten.”

Ontzorgen

Als ambulance verpleegkundige ben je als eerste verantwoordelijk voor de patiënt. ‘’Maar je moet het breder zien. Je komt bij mensen thuis en natuurlijk is er eerst alle aandacht voor de patiënt. Maar belangrijk is ook om de andere gezinsleden op hun gemak te stellen. Het ontzorgen, goed luisteren en eventueel actie ondernemen, dat hoort er ook bij. Juist nu, in deze coronatijd. Als een patiënt met corona naar het ziekenhuis moet en familie ook corona heeft of in quarantaine zit, betekent dit, dat zij niet naar het ziekenhuis mogen komen. Dit is zowel voor de patiënt als voor de achterblijvers heel zwaar, omdat de kans bestaat dat ze elkaar niet meer kunnen zien. Dat is echt hartverscheurend.’’

Dag en nacht

De ambulance staat 24 uur per dag klaar om uit te rukken voor spoedritten en voor bestelde ritten. Zij worden aangestuurd door de meldkamer die de meldingen ontvangt via 112, politie, brandweer, huisartsen en zorginstellingen. Daarnaast stellen zij zich beschikbaar voor bijzondere evenementen waaronder Stichting KinderFeestBeest, een bijzondere avond voor kinderen met specifieke zorgbehoefte en kinderen met een handicap. “De animo om hieraan mee te werken is altijd erg groot. Het is een prachtige avond voor deze kinderen en hun familie en wij genieten hier ook van,” zegt Chantal.

Sinds kort lopen zij in nieuwe werkkleding. “Voorlopig zullen de mensen nog twee verschillende uniformen zien op straat, omdat nog niet alle ambulancediensten over zijn op nieuwe kleding.”

Team coördinator

Chantal werkt met in totaal zo’n tachtig collega’s. ‘’Toen ik in 2008 begon waren er slechts tien vrouwen bij ons werkzaam. Dat aantal is inmiddels gestegen naar ongeveer dertig, waaronder drie vrouwelijke chauffeurs. Ik heb geweldige collega’s. Je hebt elkaar nodig en je moet elkaar vertrouwen. Als jij iets heftigs hebt meegemaakt, is het prettig als je dat met elkaar kunt delen. In dit vak heb je soms bizarre en schrijnende situaties, maar onderling lachen we ook wat af. Heel belangrijk, omdat je daarna weer opgepiept kan worden voor een volgende rit.’’ Chantal is naast ambulance verpleegkundige ook team coördinator en had haar eigen coachingspraktijk. Voor de functie van team coördinator is zij hiermee gestopt, maar geeft nog wel de training “faalangst en stressreductie” aan ambulance medewerkers.

Chantal Blom.