Basisscholen en kinderdagopvang mogen weer open

Algemeen
Groep 7 van de basschool krijgt weer les van de juf op school.
Groep 7 van de basschool krijgt weer les van de juf op school. (Foto: Arthur Krijgsman voor Pexels)

REGIO - De basisscholen, het speciaal (basis)onderwijs en de kinderopvang gaan vanaf maandag 8 februari weer volledig open. Dat heeft het kabinet gisteren besloten na het advies van het OMT. Wanneer de middelbare scholen open kunnen is nog niet zeker.

De meeste ouders zijn blij met deze beslissing, zoals Marieke Bruin, wiens ene kind in groep 7 zit, en de andere in 2 VWO: “Op zich gaat het wel, dat thuisonderwijs, je went er ook aan. In het begin was het heel pittig, ik heb me regelmatig afgevraagd hoe lang we dit nog gingen volhouden met z’n allen. Irritaties, ruzies, gedoe: mijn kinderen vonden het maar niks om de hele dag met elkaar opgescheept te zitten. Ik was juf, serveerster, scheidsrechter, moeder en huisvrouw tegelijk, terwijl ik zelf ook nog probeerde te werken. Als ik een online vergadering had, dan stuurde ik iedereen naar boven: en nu even stil zijn! We hebben wel een soort van ritme gevonden inmiddels, kinderen wennen overal zo snel aan. We staan altijd op tijd op, douchen, ontbijten en dan aan het werk. Om 10.00 uur hebben we even pauze en we lunchen ook met elkaar. De oudsste is heel zelfstandig en maakt keurig zijn werk af, terwijl de jongste echt nog wel wat begeleiding nodi heeft. Van juf lees ik dikwijls een appje dat dit of dat nog niet af of ingeleverd is. Ook daarom is het voor hem heel goed om weer naar school te gaan en in die structuur te bewegen. Bang voor coronabesmetting ben ik niet, ook niet voor zijn leerkrachten. Als de ouders gewoon nadenken en niet allemaal op dat schoolplein gaan staan, wat ik sowieso een irritant fenomeen vind, zal dat ook niet gaan gebeuren.”

Laura van Breugel geeft les aan groep 7/8 van het IKC Oudkarspel. Ook zij is positief over de openstelling van de basisscholen: “ Ik ben heel blij dat de scholen weer open gaan. Maar de onzekerheid over of er extra maatregelen nodig zijn vind ik wel vervelend. Wat wordt er van mij verwacht? Bang voor mijn eigen gezondheid ben ik niet. Maar wees duidelijk! Ook de grote koppen in de kranten dat kinderen achterstanden op hebben gelopen vind ik heftig om te lezen. Alsof ze thuis niks hebben geleerd? Twee tot drie jaar extra bijles om dit weer recht te trekken? Wat een onzin. Natuurlijk zijn er verschillen. Het ene kind pakt het thuis net zo goed op als op school, het andere kind niet en mist de fysieke aanwezigheid van de leerkracht. Maar dat verschil is er altijd al! Ieder kind wandelt in z’n eigen tempo. Ik zie het als beginpunt waarop we weer verder kunnen bouwen. Ik hoop dat alle scholen, inclusief de middelbare scholen er net zo naar kijken. Niet kinderen gaan overspoelen met extra werk om maar weer bij te komen. Ik ben wederom ontzettend trots op onze klas die ik samen met Mariska Bouwer draai. Zelden was een leerling niet aanwezig in de Classroom. Er werd goed gewerkt. Zaten ze er even doorheen? Dan zat ik in de Classroom om het even samen te doen of tijd te maken voor een fijn gesprekje. Elke vrijdag sloten we af met een leuk spel. Ren je rot. Hoe leuk is het om het kussen van je vader of moeder te showen aan de juf! Of Wie is de leesmol? Kinderen die verkleed waren en met een complete andere stem gingen voorlezen. Wie oh wie was de voorleesmol? Ik ben blij dat ik de kids weer in real life kan zien in de klas. Binnenkort kiezen we een eindmusical. Rollen verdelen, optreden voor de ouders, kamp. Ik hoop dat het dit schooljaar allemaal wel door mag gaan...”