Eengezinswoningen op locatie voormalige Matthiasschool

Algemeen
Op de hoek van de Coornhertkade; een ronde hoek met mee ontworpen bergingen.
Op de hoek van de Coornhertkade; een ronde hoek met mee ontworpen bergingen. (Impressie: aangeleverd)

ALKMAAR - De oude Matthiasschool in Oud-Overdie wordt gesloopt en maakt plaats voor eengezinswoningen. Na een openbare selectie heeft het college besloten dat Thunnissen de locatie van de voormalige school mag ontwikkelen. Er worden twaalf duurzame eengezinswoningen gebouwd met een knipoog naar de Amsterdamse School architectuurstroming. De sloopt van de oude school zorgde voor veel weerstand in de buurt. Ondanks protest van omwonenden en erfgoedorganisaties Adapt stemde eind december een grote meerderheid in met het plan voor nieuwbouw. 

oude Matthiasschool

De gemeente Alkmaar heeft eerder besloten om via een openbare selectie een ontwikkelaar te selecteren voor de locatie van de voormalige Matthiasschool in Alkmaar. De ontwikkelaar moet voor eigen rekening en risico een woningbouwprogramma realiseren, dat past binnen de (stedenbouwkundige) randvoorwaarden. Thunissen werd uit 20 inzendingen geselecteerd. Wethouder Paul Verbruggen spreekt van een ‘mooi voorbeeld van de gemeentelijke ambities voor binnenstedelijke herontwikkeling’.

Woonblokken

De twaalf robuuste eengezinswoningen, die verdeeld zijn in twee woonblokken, worden gekenmerkt door de architectonische stijl ‘De Alkmaarse School’. De Alkmaarse school verwijst naar de voormalige school en is bovendien een knipoog naar de Amsterdamse School architectuurstroming.

oude Matthiasschool

Ronde hoek

Op de hoek van de Coornhertkade is het meest in het oog springende architectonische element ingezet; een ronde hoek met daarnaast een integraal mee ontworpen cluster van bergingen. Op deze wijze kunnen de achtertuinen van de woningen een optimale diepte krijgen. Om de doorkijk vanuit de woonwijk naar het Park Oosterhout te benadrukken zijn de woonblokken 15 meter uit elkaar geplaatst waardoor er een open ruimte ontstaat. Door in deze open ruimte zoveel mogelijk groen op te nemen wordt de verbinding van het park met de woonwijk versterkt. In het ontwerp hebben de twee woonblokken gezamenlijk een begin – in de vorm van een ronde hoek met bergingscluster – en een eind. Het einde van het woonblok heeft een vergelijkbare gevel met daarin de tekst: Alkmaarse school, verwijzend naar de ‘oude’ Alkmaarse school die op deze plek stond en de stijl die is toegepast in het ontwerp dat is ontworpen door M3 Architecten uit Rijswijk.

Alkmaarse School, verwijst ook naar de bouwstijl 'Amsterdamse School'
Afbeelding