Ook een ommetje maken? 5 tips

Algemeen
Wandelen is gezond! Bovendien is het een van de weinige dingen die nog wel mogen en kunnen in deze coronatijden.
Wandelen is gezond! Bovendien is het een van de weinige dingen die nog wel mogen en kunnen in deze coronatijden. (Foto: Rodi Media)

REGIO - Een ommetje maken, het is een rage die inmiddels is uitgegroeid tot een lifestyle. Heb jij je al aangemeld bij de Ommetje app van de Hersenstichting? Tel je je dagelijkse stappen via de FitBit of SmartWatch? Of maak je met je looproute mooie vormen en figuren die je weer deelt in Strava? Het maakt niet uit, wandelen is gezond! Bovendien is het een van de weinige dingen die nog wel mogen en kunnen in deze coronatijden.

Voldoende bewegen is heel belangrijk, zeker nu we meer thuis zijn. Wandelen is een prima manier om in de buitenlucht in beweging te blijven. Houd je hierbij natuurlijk wel aan de geldende maatregelen. Eén van die maatregelen is drukte te vermijden. Met onderstaande tips helpen we je op weg om (in alle rust) te blijven genieten van je wandelingen.

1. Wandel in je eigen omgeving en vermijd drukte

Het advies van de overheid is om het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken en om drukke plekken te vermijden. Wandel in je eigen omgeving. Vermijd drukke gebieden, zoals drukke parken. Zoek een rustig gebied uit om te wandelen. Kom je andere wandelaars tegen, houd dan voldoende afstand (1,5 meter).

Wandelen ommetje tips

2. Maximaal 2 personen en houd afstand

De groepsgrootte buiten is vanaf 14 december vastgesteld op maximaal 2 personen (met uitzondering van gezinnen). Houd je als je met iemand van buiten jouw woonadres wandelt aan de 1,5 meter-regel. Vanaf 1 december is het begrip huishouden in de coronamaatregelen komen te vervallen. Vanaf nu geldt: als je op hetzelfde adres woont en een voordeur deelt, hoef je onderling geen afstand te houden.

3. Avondklok

Op dit moment geldt een avondklok. Dit betekent dat je tussen 21.00 en 4.30 uur binnen moet blijven. Ben je gewend om ‘s avonds een wandeling te maken, zorg er dan voor dat je op tijd thuis bent.

4. Mondkapjes en andere troep

Neem een mondkapje mee tijdens het wandelen, zodat je er onderweg voor onvoorziene situaties altijd een bij de hand hebt. MAAR GOOI ZE NIET IN DE NATUUR of op straat! Dat geldt natuurlijk voor alles wat je meesleept: verpakkingen, waterflesjes, sigarettenpeuken. Nuttige met het aangename combineren? Neem een plastic tas mee en vul die met alle rommel die je onderweg tegenkomt.

5. Regels

Moet je als wandelaar nou links of rechts lopen? En mag je overal lopen? Er geldt een aantal basisregels in het verkeer. Zo moeten voetgangers gebruikmaken van een trottoir of voetpad. Als dit niet beschikbaar is, mag er op het (brom-)fietspad gelopen worden. Ontbreekt ook een fietspad, dan mag de voetganger gebruikmaken van de berm of de uiterste zijde van de rijbaan. Tot 1993 was je als voetganger verplicht om links van de weg te lopen, maar die bepaling is komen te vervallen. Het is dan aan de voetganger om naar eigen inzicht te kiezen voor de veiligste situatie.

Meer weten? De ANWB heeft een wandeletiquette opgesteld, die je als handvat kunt gebruiken voor de omgang met andere weggebruikers.

Op zoek naar mooie wandelroutes? Op het Wandel Netwerk Noord Holland vind je heel veel mooie routes. Wandelse!

Wandelen ommetje tips