Nieuw spoor tussen Alkmaar en Uitgeest, werktrein oogst bewondering

Algemeen
De werktrein doet Castricum aan en verwondert de vele toeschouwers.
De werktrein doet Castricum aan en verwondert de vele toeschouwers. (Foto: Bert Westendorp)

REGIO - ProRail vernieuwt het spoor tussen Alkmaar en Uitgeest. Van 20 februari tot 1 maart worden op een traject van zestien kilometer spoorstaven, dwarsliggers en ballast vervangen. Dat betekent geen treinverkeer tussen Alkmaar en Uitgeest. Bussen worden ingezet om passagiers te vervoeren.

door onze verslaggever Bert Westendorp

Trein eet spoor op en braakt nieuw spoor uit

Ook de spoorwegovergangen in gemeente Castricum waren afgelopen week een paar dagen gestremd voor onderhoud en het aanbrengen van rubber matten om geluidsoverlast voor omwonenden te verminderen. Dat moet, als alles goed is verlopen, bij het ter perse gaan van de krant verleden tijd zijn.

Veel toeschouwers langs het traject

Op het viaduct van de Zeeweg bewonderen veel toeschouwers de werkzaamheden een paar meter lager. Camera’s klikken en smartphones filmen het spektakel deze woensdag wanneer de werktrein Castricum aandoet. Op de Zeeweg duidt een lange file op de gesloten overwegen. De klus zou in vroeger jaren zeker minimaal een paar maanden duren, maar door nieuwe technieken gaat het werk nu razendsnel.

Tekst gaat verder onder de foto


De werktrein van Swietelskyop het traject nabij Castricum. (Foto: Bert Westendorp)

Speciale werktrein van Swietelsky voor ProPail

“Het is een flinke operatie, waarvoor onze aannemer Swietelsky een speciale werktrein gebruikt. Voor deze spoorvernieuwing gebruikt Swietelsky een speciale werktrein. Deze trein komt uit Oostenrijk en voert door heel Europa verschillende grote spoorwerkzaamheden uit. De trein is ongeveer een kilometer lang. Hij is bijzonder omdat deze aan de voorkant spooronderdelen ‘opeet’ en tegelijkertijd aan de achterkant het nieuwe spoor neerlegt”, legt ProRail uit.