Internationale Vrouwendag: ‘Kracht van ontmoeting’

Algemeen
Company TiNaNiNaNi.
Company TiNaNiNaNi. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - VROUWenKRACHT staat maandag 8 maart weer stil bij Internationale Vrouwendag. Normaal gesproken is er deze dag van alles te beleven in wijkcentrum Thuis in Overdie, maar nu verplaatsen de activiteiten zich online naar de huiskamer. 

De stichting zet zich in voor de zelfstandigheid van vrouwen, velen hebben een migratieachtergrond. “Het thema dit jaar is ‘Kracht van ontmoeting’”, zegt Houriya Abbou, coördinator van VROUWenKRACHT. “We zijn elkaar dus ondanks corona blijven ontmoeten, al onze activiteiten zijn via ZOOM gegaan. Voor sommigen was dat lastig, maar met hulp van een paar stagiaires hebben we nagenoeg al onze deelnemers digitaal weten te bereiken. Zelfs Pilates ging gewoon door; zie je iedereen ineens dansen door de woonkamer. Zó leuk om te zien. En noodzakelijk ook, want in deze tijden is de kracht van ontmoeting zeer belangrijk. We kennen vrouwen die met bijvoorbeeld vier kinderen in een klein appartement wonen. Dat vraagt enorm veel geduld en creativiteit van vrouwen om structuur in het gezin te brengen. Niet iedereen kan dat, zeker als jezelf geen of weinig steun van anderen hebt, is een enorme opgave. Daar kunnen wij altijd bij helpen. Anderen vrouwen deden vrijwilligerswerk om aan zelfvertrouwen te werken en vaardigheden te ontwikkelen waardoor ze sneller aan een baan komen. Dat is allemaal door corona weggevallen en deze vrouwen zitten met de handen in het haar. Ook voor hen willen we er zijn en laten weten dat ze er niet alleen voor staan.

Het online programma rondom Internationale Vrouwendag start 1 maart en eindigt maandag 8 maart. Maandag, woensdag en zaterdag staan er diverse activiteiten op het programma. Zo begint het programma maandag met online dans, is er woensdag een Oriëntel party door Mena Lela en sluit het programma zaterdag af met de familie theatervoorstelling Winterreise Zomertijd. De leden van Theater Company TiNaNiNaNi hopen met hun optreden de mensen een hart onder de riem te kunnen steken en hen de moed te geven om vol te houden. De voorstelling is geschikt voor iedereen. De themaweek wordt maandag 8 maart afgesloten met Walk en Talk, waarbij jezelf blijven ontwikkelen centraal staat. Meedoen aan de onlineactiviteiten of hulp nodig bij het online-programma Zoom. Neem dan contact op met Houriya Abbou via alkmaarvrouwenkrachtalkmaar@gmail.com of bel 06 45003533. Houriya: “Verder gaan we met wenskaarten langs de deuren. Op de kaart staat de tekst ‘Niemand staat alleen’ en op de achterzijde is vrij in te vullen. Mensen kunnen dit kaartje gebruiken om elkaar een hart onder de riem te steken. Dit sluit mooi aan bij ons thema, want de kracht van ontmoeting is van groot belang, juist nu!”