Culturele broedplaats vanaf april in gebruik

Algemeen
Culturele broedplaats De Drukkerij is een stap dichterbij.
Culturele broedplaats De Drukkerij is een stap dichterbij. (Foto: (Impressie: aangeleverd)

ALKMAAR - Culturele broedplaats De Drukkerij is een stap dichterbij. De initiatiefnemers mogen van het college het pand aan de Marconistraat per 1 april 2021 in gebruik nemen. Door de coronamaatregelen kunnen er nog geen publieksactiviteiten plaatsvinden in het gebouw. Met de tijdelijke toestemming kunnen de voorbereidingen wel doorgaan.

De opbouw van De Drukkerij was in volle gang toen in december 2020 de aangescherpte maatregelen vanuit het kabinet werden genomen. Samen met de initiatiefnemers van het eerste uur, stichting De Drukkerij en de Regie B.V. heeft de gemeente zich ingespannen om de realisatie toch door te laten gaan. De broedplaats maakt onderdeel uit van grotere projecten zoals gebiedsontwikkeling in Oudorp en het Alkmaars Kanaal. De Drukkerij in oprichting combineert een publieke functie met een werk- en creëerplek voor culturele en creatieve ondernemers. De verschillende gebruikers kunnen binnen de clusters in het gebouw een eigen geluid en identiteit behouden en ontwikkelen. Bekende Alkmaarse initiatieven als Koel310, De Karavaan, De Kaasfabriek en Bureau Permanent Tijdelijk vinden hierin hun eigen plek en nemen eigen huurders mee. Uniek is de ruimte voor Urban Sports binnen de Drukkerij. Zo komen er een beachvolleybalvelden, een free run- en skatehal.

Wethouder Christiaan Braak: “Broedplaatsen zijn van grote waarde voor de sector. De Drukkerij biedt straks experimenteerruimte, podia en presentatiemogelijkheden. Daar waar zoveel behoefte aan is. Bovendien is het van belang voor de groeiende gemeente. We zetten hier Alkmaar mee op de kaart voor creatieve, innovatieve makers.”

Koel 310 verhuist voor 1 april naar de Drukkerij. In deze krant uitten Ervin Skelic en Tamara Roos van HAL25 hun zorgen over het verdwijnen van culturele broedplaatsen. Zie het artikel hieronder.