video

Lesprogramma bewust en positief gamen

Algemeen
Dani Visser, eSporter van AZ, trapt af met een video.
Dani Visser, eSporter van AZ, trapt af met een video. (Foto: aangeleverd)

REGIO - AZ en Bibliotheek Kennemerwaard hebben gezamenlijk Level Up! ontwikkeld. Level Up! is een lesprogramma over bewust en positief gamen en is bedoeld voor de groepen 5 en 6 van het basisonderwijs. Scholen in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk kunnen, dankzij gemeentelijke subsidie, gratis meedoen aan de lessenreeks.


Het programma bestaat uit een kick-off voor ouders & docenten en vijf lessen van een uur gegeven door een consulent van de bibliotheek. Daarbij maken klassen kans op een afsluitend Challenge Event in het AFAS Stadion van AZ. Veel kinderen spelen thuis games. Door het spelen van spelletjes trainen ze veel vaardigheden, zoals geheugen, geduld, reactievermogen, samenwerken en ruimtelijk inzicht. Maar kinderen lopen ook risico op negatieve effecten: kinderen worden soms overgehaald dingen te doen die ze niet willen. Ook verslaving en een ongezonde leefwijze liggen op de loer. Level Up! geeft kinderen, ouders en leerkrachten op inzicht over hoe je bewust en vitaal kan gamen. 


eSporter Dani Visser

Dani Visser, eSporter van AZ, trapt af met een video, waarin hij de kinderen toespreekt en met experts in gesprek gaat. Daarna wordt er in de klas nagepraat over het onderwerp. De leerlingen maken individueel een opdracht uit het werkboek. Dit werkboek nemen de kinderen mee naar huis zodat zij samen met hun ouder(s) de thuisopdracht kunnen maken. Level Up! start inmiddels aan zijn derde jaar. Sinds de pilot in 2019 zijn er inmiddels 630 kinderen met het programma bereikt. De Politie en Brijder (verslavingszorg) leveren inmiddels ook een waardevolle bijdrage aan het programma. Dankzij de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk kunnen nog meer groepen kosteloos deelnemen aan dit bijzondere project in 2021.

Inschrijven 

Aanmelden via www.startlevelup.nl. Meer informatie over de inhoud van het programma via Femke Hofstede: f.hofstede@bknw.nl. Meer informatie voor ouders is te vinden op www.bewustgamen.nl