Verhalen over Ringers gezocht

Algemeen
Herinnert u zich deze nog?
Herinnert u zich deze nog? (Foto: Regionaal Archief)

ALKMAAR - Hoe was het om chocolade maken in de fabriek of wie weet er nog leuke, persoonlijke verhalen over Ringers. Het ABC Huis (een fusie van Artiance Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard) wil op basis van interviews met Alkmaarse senioren mini-hoorspelen maken, ingesproken door de acteurs van Artiance. Zo gaan bijzondere levensverhalen niet verloren en kunnen ze door iedereen beluisterd kunnen worden.

De gerestaureerde Ringersfabriek in 2022. (Impressie: aangeleverd)

De eerste aflevering is inmiddels online te beluisteren, een hoorspel over het leven en werk van schoenmaker Harry Warmenhoven uit de Bloemwijk. Een mooi detail hierbij is dat Harry gedurende zijn werkzame leven zelf een fervent luisteraar van hoorspelen was.

Initiatiefnemer Rob Bangert van het ABC Huis: “ik ben zelf ook een enorme fan van hoorspelen. Zo heb ik onder meer het hoorspel van Het Bureau meerdere keren beluisterd. Het mooie is dat je met een hoorspel, nog méér dan met een boek, in het verhaal wordt gezogen. Met dit project hebben we bewust gekozen om bijzondere verhalen uit het leven van normale mensen als basis te gebruiken voor de hoorspelen. Je kan deze verhalen natuurlijk vertellen of opschrijven maar door ze na te spelen komen ze pas echt tot leven.” 

Ringers

De productie van de hoorspelen wordt gecoördineerd door theatermaakster Joke Houtkooper. Voor komende aflevering zoekt zij persoonlijke verhalen over de Ringersfabriek. Wie heeft er bijvoorbeeld gewerkt of weet nog verhalen over die fabriek en de mensen die daar werkten? Naast verhalen over de Ringersfabriek blijven ze ook op zoek naar andere bijzondere levensverhalen die zich in of rond Alkmaar afspelen. Het ABC Huis werkt in dit project nauw samen met het Regionaal Archief. Het archief zorgt voor de historische achtergrond van de diverse verhalen. 

Wie zijn verhalen wil delen, kan zich aanmelden via info@artiance.nl