Versgebakken koekjes als hart onder de riem

Algemeen
Student Luna Koole geeft de tas met verse koekjes aan de 80-jarige Cees Liefting.
Student Luna Koole geeft de tas met verse koekjes aan de 80-jarige Cees Liefting. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Een tasje met versgebakken koekjes en een krant met puzzels, recepten en een prijsvraag. Humanitas hield deze week de Koekjes Actie om vooral - eenzame - ouderen een hart onder de riem te steken.

“De reacties zijn hartverwarmend”, zegt Margreet Huijkman van Humanitas, projectcoördinator Eenzaamheid. “Een mevrouw was tot tranen geroerd omdat ze het contact zó mist. Later werd ik gebeld door een meneer die de puzzel had opgelost en wilde weten wat hij had gewonnen. Omdat de eenzaamheid onder deze groep mensen toeneemt, is zo’n klein contactmoment heel waardevol. Het zijn deelnemers van het Maatjes Project en de Telefooncirkel in regio Alkmaar.”

Praatje maken

Het Maatjesproject gaat vooral om eenzame mensen die gekoppeld zijn aan een vrijwilliger die wekelijks een praatje komt maken, een steuntje in de rug geeft of een spelletje met ze doet. In de Telefooncirkel bellen oudere mensen elkaar tussen half negen en negen uur ‘s ochtends om te controleren of iedereen gezond is opgestaan. “Wanneer de laatste van de groep de eerste weer belt, is de cirkel rond. Onlangs nog was een mevrouw gevallen die zelf niet meer kon opstaan. Gelukkig had ze haar telefoon bij zich waardoor ze tijdens het belletje van de Telefooncirkel om hulp kon vragen.”

Koekjes

De versgebakken koekjes zijn met de hand gemaakt door cliënten van Dagbesteding Samenwerken op Maat, in wijkcentrum Daalmeer, waarvan een deel van de opbrengst naar Stichting het vergeten kind gaat. De krant in het tasje is gemaakt door een aantal studenten dat stage loopt bij Humanitas. “Door corona neemt eenzaamheid toe. Al zien ook wij dat er eindelijk licht aan het einde van de tunnel schijnt. Een deel van onze leden is inmiddels gevaccineerd en die groep wordt snel groter. Onze werkzaamheden lagen door alle omstandigheden ook grotendeels stil, al ging het bezoek wel door voor mensen die echt niet zonder konden. Hopelijk kunnen we vanaf april onze activiteiten flink opschalen zodat we er weer kunnen zijn voor alle mensen die dit zo nodig hebben.”

Meer informatie op www.humanitas.nl.