Fysieke tijd voor Kunstuitleen Alkmaar

Algemeen
Werk van Lisette Schumacher.
Werk van Lisette Schumacher. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Kunstuitleen Alkmaar houdt zondagmiddag 11 april tussen 15.00 en 17.00 uur een kunst-arrangement. Loop met z’n tweeën of alleen door de expositie ‘Fysieke tijd’ en laat je verrassen door stadsdichter Joris Brussels die speciaal voor jou een gedicht voordraagt. Thema daarvan is uiteraard hetzelfde als van de expositie: fysieke tijd. Loop de route zo vaak je wilt. De kunstenaars van de expositie zijn ook aanwezig. De toegang is gratis en het arrangement is coronaproof. De tentoonstelling Fysieke tijd - inspiratie uit herinneringen – is tot en met 25 april te zien bij Kunstuitleen Alkmaar.

Wat als je de tijd even stil kan zetten? Even vast kan houden. Dat gevoel, die gebeurtenis, dat beeld. Wat als je die onvergetelijke tijd steeds weer opnieuw kan ervaren? Kunstenaars hebben deze gave. Zij leggen niet alleen tijd vast, maar leveren er meteen een ervaring bij: een ervaring vastgelegd in een fysiek beeld. Vier kunstenaars, Sarah Reinbold, Lisette Schumacher, Federico Murgia en Barbara Pikavet, brengen met hun werk onvergetelijke herinneringen aan hun jeugd, aan muziek, licht- en ruimte-ervaringen tot leven.

Keramiste Sarah Reinbold maakt van alledaagse objecten als planten, een lamp, stoel of een gieter niet-alledaagse beelden. Zij lijken te bewegen zoals herinneringen bewegen. Zij werkt bewust met materialen, klei en gips, die makkelijk kunnen breken. Lisette Schumacher is gefascineerd door de wijze waarop de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier in zijn ontwerpen het natuurlijk licht, dat continu van richting en kleur verandert, gebruikt om zijn gebouwen een extra dimensie te geven: een gevoel van ruimte en tijd. In haar schilderijen speelt zij met het idee van het veranderende licht. Het werk van de multidisciplinaire kunstenaar Federico Murgia omvat tekeningen, sculpturen, multimedia en lichtinstallaties. Uitgangspunt is altijd een ervaring te weeg brengen. Keramiste Barbara Pikavet gaat ieder jaar in de maand mei naar haar favoriete camping en ziet daar dan de meikevers. Vanwege de lockdown en daarmee de sluiting van de campings was dat het afgelopen jaar niet mogelijk. In haar fantasie zag ze hoe de meikevers hun hele huisraad op hun rug nemen en zich een weg banen naar een corona-vrije wereld.

Voor boeken van het kunst-arrangement mail of bel je Kunstuitleen Alkmaar: info@kunstuitleenalkmaar.nl of 072-5113294.