Drijfvuilkisten voor zwerfafval uit het water

Algemeen
Wethouder Te Beest vult Alkmaars eerste
Wethouder Te Beest vult Alkmaars eerste (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Wie de Alkmaarse grachten schoon wil maken, kan zijn zwerfafval voortaan kwijt in een drijfvuilkist. Deze nieuwe afvalbakken zijn vanaf het water makkelijk bereikbaar. Wethouder Robert te Beest opende de eerste zogenaamde drijfvuilkist bij de Bergerbrug. In de drijfvuilkisten is een opening voor plastic, blik en drinkpakken en eentje voor glaswerk. De komende periode worden er nog vier drijfvuilkisten geplaatst langs veelgebruikte vaarroutes in de gemeente Alkmaar.

De drijfvuilkisten zijn bedoeld voor waterrecreanten om afval in te leveren tijdens bijvoorbeeld een kanotochtje of een rondje met de boot. Daarnaast zullen ze ook gebruikt worden voor het afvoeren van het zwerfafval dat uit het water wordt opgevist tijdens de zogenaamde ‘Sup it Ups’.

Schoner

Verschillende partijen slaan de handen ineen om de Alkmaarse wateren schoner te maken. De drijfvuilkisten zijn een initiatief van El Kombi, kanovereniging Odysseus en Stadswerk072. Aktief Talent heeft de drijfvuilkisten ontworpen en zal de kisten ook legen. Ook de Alkmaarse Bootjes Verhuur zet zich graag in voor schone wateren door de drijfvuilkist bij de Bergerbrug te helpen legen. Bovendien kun je bij hen een afvalgrijper lenen als je een boottochtje gaat maken. Zo kun je plezier en nut combineren door zwerfvuil dat je onderweg tegenkomt uit het water te halen.