hedendaagse kunst in Grote Kerk

Algemeen
Hedendaagse kunst van Thomas Trum in Grote Kerk
Hedendaagse kunst van Thomas Trum in Grote Kerk (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Grote Kerk lanceert vanaf komende zomer het programma Nieuw Licht. Voor dit programma wordt ieder jaar een kunstenaar uitgenodigd om nieuw werk te maken geïnspireerd door, of reflecterend op, het erfgoed en de geschiedenis van de kerk. 

Voor de eerste editie is kunstenaar Thomas Trum (1989) benaderd. Trum werkt met onconventionele technieken en materialen, zoals zelfontworpen viltstiften van zeer groot formaat en een industriële machine voor het markeren van lijnen. Hij experimenteert graag met combinaties van de nieuwste verftechnieken en oude, traditionele methodes. In zijn werk staat onderzoek centraal. Onderzoek naar materiaal, techniek en ook naar de schaal van zijn werk. Waarom is iets zo groot als dat het is? Wat gebeurt er als je iets vergroot of juist verkleint?

Metershoge doeken

Deze vragen over schaal kun je ook stellen bij het bouwwerk van de Grote Kerk in Alkmaar. Waarom is dit inmiddels 500 jaar oude gebouw zo groot? En wat gebeurt er met het werk van Thomas Trum als hij deze voor het formaat van de kerk maakt? Trum zal voor de eerste editie van Nieuw Licht een serie werken ontwikkelen waarmee hij het formaat van de Grote Kerk Alkmaar als ook de schaal van zijn eigen werk bevraagt. Vanaf 9 juli kunnen bezoekers in de Grote Kerk tussen de nieuwe monochrome doeken van Trum heen lopen. Deze werken variëren onderling van formaat en kunnen tot wel zeven meter hoog zijn! Gezamenlijk zullen de werken een bijzonder kleurenspel vormen in het ingetogen interieur van de Grote Kerk. 

De tentoonstelling van Thomas Trum is van 9 juli tot 12 september 2021 te zien zijn in de Grote Kerk Alkmaar.