Nieuwe kansen voor ambitieuze vluchtelingen

Algemeen
Hulp voor ambitieuze vluchtelingen.
Hulp voor ambitieuze vluchtelingen. (Foto: Pixabay)

ALKMAAR - Halte Werk heeft als eerste een overeenkomst gesloten met Pangea Coöperaties om dit jaar tien enthousiaste vluchtelingen te helpen met een eigen bedrijf. Getalenteerde nieuwkomers uit Noord-Holland hebben in hun thuisland soms hele fabrieken geleid en beschikken over indrukwekkende competenties en ervaring. De ondernemers hebben alleen wel hulp nodig bij het starten van een bedrijf in Nederland. Bijvoorbeeld met de regels, vergunningen en vooral: hoe je hier een goed netwerk opbouwt.

Ambitieuze vluchtelingen worden door Halte Werk aangemeld voor dit traject met de daarbij behorende vergoeding. Door de samenwerking met Halte Werk en financieel support van het Oranje Fonds kan Pangea dit jaar aan de slag met de begeleiding van 10 ondernemende nieuwkomers. Het streven is een eigen bedrijf binnen 12 maanden. Door een intensieve begeleiding in de sociale coöperatie Pangea, kunnen nieuwkomers weer meedoen in de maatschappij.

Nieuwe Wet inburgering

Inmiddels werken gemeenten toe naar een sterkere regiefunctie in de komende nieuwe Wet inburgering. Doel hierin is: nieuwkomers faciliteren zo snel mogelijk volwaardig mee te laten doen en de verbinding te maken met (duurzaam) werk. Daarom is er inmiddels tussen Pangea en Halte Werk een overeenkomst gesloten. Het streven is om met een groep van tien nieuwkomers ondernemers te starten medio juni 2021.

Halte Werk

is de sociale dienst van de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. De organisatie voert de Participatiewet, schuldhulpverlening en aanverwante regelingen uit voor deze gemeenten. Daarnaast werkt Halte Werk op het gebied van jongeren en zelfstandigen ook voor andere gemeenten.

Meer informatie op www.haltewerk.nl.