Fikse opknapbeurt voor Sportpaleis Alkmaar

Algemeen
Zo ziet er sportpaleis er straks uit.
Zo ziet er sportpaleis er straks uit. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het college kiest ervoor om het Sportpaleis Alkmaar te renoveren en te verduurzamen. Het paleis uit 1964 was toe aan een fikse opknapbeurt of totale nieuwbouw. Dat laatste ziet het college niet zitten en dus kiest het voor renoveren. Kosten: 6,7 miljoen euro. De verbouwing zou in 2023 klaar kunnen zijn.


Vorig jaar is dan ook gestart met een uitgebreid onderzoek naar de toekomst van het Sportpaleis. Er zijn twee scenario´s onderzocht, nieuwbouw (complete nieuwbouw en gedeeltelijk nieuwbouw) en renovatie (renovatie basisniveau en renovatie met extra functionaliteiten). Het college kiest voor de laatste optie, want er komen onder meer vergader- en educatieve (les-)ruimten. De lesruimten zullen gebruikt worden voor de samenwerking met scholengemeenschap ROC. Naast de extra functionaliteiten wordt het pand verduurzaamd met onder meer een groen dak.

Extra boost

De scenario’s voor de toekomstverkenning zijn besproken met verschillende gebruikers, waaronder de wielersportverenigingen in Alkmaar en de KNWU. De directeur KNWU, de heer Veneberg, is blij met de uitkomst van de toekomstverkenning. “Vooral het behoud van de wielerbaan is belangrijk voor de wielersport en voor de omgeving. Breedtesport, topsport en talentontwikkeling, vitaliteit en mobiliteit. En als daar nog extra wielersport functionaliteiten bij aangelegd worden (bijvoorbeeld een bikepark met pumptrack) geeft dat een extra boost voor de accommodatie. De massale ondertekening van het statement dat we opgesteld hebben in samenwerking met de verschillende wielerverenigingen in Noord Holland, laten zien dat deze plannen ook echt gedragen zullen worden door de wielersport.”

Pieter Dijkman, wethouder sport, is verheugd over het resultaat. “Een belangrijke en grote sportaccommodatie behouden voor Alkmaar en de regio is een grote opgave. Met deze keuze geven we het sportpaleis een upgrade, verbeteren wij de exploitatiemogelijkheden en bereiken wij een grotere doelgroep. Verder gaan we ook nog extra verduurzamen. Daarmee blijft het Sportpaleis op deze locatie voor de komende decennia behouden.”