Alkmaar werkt aan klimaatbestendigheid

Algemeen
Meer groen is nodig om de klimaatbestendigheid in steden te vergroten.
Meer groen is nodig om de klimaatbestendigheid in steden te vergroten. (Impressie: archief)

ALKMAAR - De toenemende klimaatverandering veroorzaakt landelijk steeds meer problemen zoals wateroverlast, droogte, hittestress en overstroming. Alkmaar past hierop de leefomgeving aan. Voor deze klimaatadaptatie heeft de gemeente een klimaatadaptatiestrategie en een uitvoeringsagenda opgesteld, in samenwerking met de regio en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Wethouder buitenruimte Robert te Beest. “´We pakken deze uitdaging met beide handen aan, ambitieus, maar ook realistisch. De inrichting van de openbare ruimte aanpassen aan het veranderende klimaat. Voor Alkmaar maatwerk voor zowel het stedelijk hart als het cultuurlandschap gebied van onze gemeente. De gemeente pakt haar verantwoordelijkheid, maar roept ook de inwoners op om hetzelfde te doen. Minder verstening dus en meer groen, zowel in de openbare ruimte, als ook bij mensen thuis. Iedereen kan zo een bijdrage leveren.”

De gemeente past treft nu al de nodige maatregelen. “Zo vervangen we bij al geplande herinrichtingen van wijken verharding door groen, leggen we holle en infiltrerende wegen aan, bergen we water in het groen en planten we bomen voor koelere plekken. In de wijken de Hoef, Overdie en in Stompetoren hebben dit al gedaan. Ook nieuwbouwprojecten moeten klimaatbestendig worden gebouwd. In Alkmaar biedt Het Alkmaars Kanaal hiervoor uitgelezen kansen door bijvoorbeeld gebruik maken van de natuurlijke omgeving bij de Viaanse Molen om water vast te houden en vergroenen van het centrum in het project Ringersplein. Zo maken we werk met werk en gaan we de overlast van klimaatverandering tegen”.

Voor de klimaatadaptatiemaatregelen kan subsidie worden aangevraagd bij het Rijk via de Impulsregeling. Om hiervoor in aanmerking te komen hebben de zeven gemeenten in de regio Alkmaar de krachten gebundeld en een plan gemaakt: de klimaatadaptatiestrategie Regio Alkmaar en uitvoeringsagenda. De strategie bepaalt hoe ze toewerken naar een klimaatadaptieve regio in 2050.