Stedelijk Museum met kunst naar kinderen

Cultuur
Leerlingen van de Alkmaarse basisschool An Nasr bekijken de meegebrachte collectie.
Leerlingen van de Alkmaarse basisschool An Nasr bekijken de meegebrachte collectie. (Foto: Erna Faust)

ALKMAAR - Het beleg van Alkmaar niet in het Stedelijk Museum bekijken, maar gewoon in je klaslokaal? Het zou zomaar kunnen, want het Stedelijk Museum Alkmaar gaat met de collectie ‘On Tour’ en bezoekt leerlingen in de klas.

Basisscholen uit de regio Alkmaar die zich hebben opgegeven, kunnen een heus kunsttransport verwachten. Art handlers en conservator Christi Klinkert begeleiden het transport én de les in de klas. In de museumbus zitten objecten uit de stadscollectie, goed verpakt in museumkisten en bubble wrap: een ijzeren kogel, een zwaard, een portretje van twee mannen en een nieuwsprent uit 1573. De les behandelt verschillende perspectieven op het Beleg van Alkmaar, en kaart daarbij ook hedendaagse thema’s als idealisme en autonomie aan.

Lesprogramma

Het lesprogramma wordt enthousiast ontvangen door de scholen en zit tot eind mei volgeboekt. Ook de kinderen waarderen het bezoek van het museum. Alles mag van dichtbij worden bekeken en vastgehouden – met speciale handschoenen natuurlijk, die de kinderen na afloop mogen houden. Het grote en zware zwaard het zwaard van geuzenleider Jacob Cabeliau is daarbij veruit favoriet. Er wordt zelfs aan de collectiestukken geroken: zo ruikt een oude prent naar smeerworst, volgens een leerling.

Vernieuwing

Het museum grijpt de gedwongen sluiting wegens corona aan voor vernieuwing en aanpassingen. Het museum is wegens de coronamaatregelen in ieder geval tot 26 mei gesloten. De presentatie Portret van Alkmaar maakt plaats voor een nieuwe zaal voor wisseltentoonstellingen en een auditorium/workshopruimte voor schoolgroepen. Daarnaast worden technische installaties waar nodig vernieuwd. Ook worden voorbereidingen getroffen voor de vernieuwing van de vaste tentoonstelling over de Collectie Alkmaar die in 2022 geopend zal worden.

Stedelijk Museum Alkmaar verlengt de tentoonstelling ‘Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld’ tot 22 augustus 2021. De tentoonstelling, die in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt georganiseerd, was nog maar twee weken voor publiek te zien toen musea in verband met de lockdown moesten sluiten.

Kijk voor verdere informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl