Windturbines Boekelermeer voor Regionale Energie Strategie

Algemeen
Twee nieuwe windturbines voor de Boekelermeer,
Twee nieuwe windturbines voor de Boekelermeer, (Foto: Pexels)

ALKMAAR - Bedrijventerrein Boekelermeer krijgt twee nieuwe windturbines. De molens zijn onderdeel van de Regionale Energie Strategie (RES) waar Alkmaar voor 0,6 terawatt aan wil bijdragen. Het college van Alkmaar komt in juni met een raadsvoorstel.

De windturbines moet hier een grote bedrage aan leveren. Verder wordt ingezet op zonnedaken, op bedrijven en boven parkeerplaatsen zoals onlangs bij de Meent. De 0,6 van Alkmaar is een zesde van de 3,6 terawatt die de Kop van Noord-Holland moet gaan leveren. In heel Nederland wordt gezamenlijk 35 terawatt opgewekt voor het landelijke Klimaatakkoord.

Energieplannen

De energieplannen zijn al met ondernemers in de Boekelermeer besproken. De twee turbines worden ongeveer even groot als de molens die er nu al staan en worden in lijn ingepast. De zonnepanelen komen op de daken van bedrijven in de Boekelermeer, maar ook op nieuwe plekken zoals alle nieuwbouwprojecten langs het kanaal. De panelen kunnen ook geplaatst worden op geluidsschermen, zoals het geluidsscherm dat langs de Schagerweg (N245), Huiswaarderweg (N245) en Nollenweg (N508) komt.