Erfgoedorganisatie bedenken alternatief plan voor sloop Bloemwijk

Algemeen
Het monumentale kwadrant.
Het monumentale kwadrant. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Niet alles slopen, maar het monumentale kwadrant met poortgebouw behouden zodat het architectuurhistorisch meest interessante deel van Bloemwijk intact blijft. Drie erfgoedorganisaties hebben het alternatief voor volledige sloop uitgewerkt.

Hun plan levert evenveel woningen op als bij complete sloop-nieuwbouw. En het meest aansprekende kwadrant met 31 woningen, waaronder de meest monumentale, blijft bewaard. De strijd om Bloemwijk is al een aantal jaren gaande. Woningcorporatie Van Alckmaer wil de wijk slopen. Begin 2020 hebben de Historische Vereniging Alkmaar, de Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap het gemeentebestuur voorgesteld om de hele wijk als beschermd stadsgezicht aan te wijzen. Zonder resultaat want het geheel zou volgens vakgroep Erfgoed niet aan de gestelde criteria voldoen.

Schetsplan met behoud van monumentaal kwadrant (Impressie: Rob de Vries)

Slopen

Nu ligt er een plan om de hele wijk te slopen. Voor de 180 bestaande woningen komen er 170 terug, waarvan bijna 140 sociale huurwoningen. De gemeenteraad zal zich deze zomer moeten uitspreken over het ontwerp-bestemmingsplan. Voor de erfgoedorganisaties is dat de aanleiding om opnieuw – en langs twee sporen - voor behoud van de culturele waarde van Bloemwijk in het geweer te komen. Zij hebben inmiddels een zienswijze op het bestemmingsplan ingediend én het gemeentebestuur voorgesteld om het kwadrant dat omsloten wordt door de Boomkampstraat, Hulststraat, Eikelenbergstraat en Dahliastraat te behouden en de zes woningblokken daarbinnen als gemeentelijke monumenten aan te wijzen.

Monumentaal kwadrant

De erfgoedorganisaties baseren zich op het door het bureau Steenhuis-Meurs verrichte cultuurhistorisch onderzoek. Uit het rapport blijkt dat juist dit kwadrant buitengewoon waardevol is. Vier woningen staan als beeldbepalend te boek en Hulststraat nr.1 ook nu al een gemeentelijk monument. De drie erfgoedorganisaties dragen nu elk van de zes bouwblokken binnen het kwadrant als gemeentelijk monument voor. In het ontwerp bestemmingsplan heet dat ‘Tuindorp Bloemwijk revisited’. 

De complete zienswijze en monumentenaanvraag is te vinden op www.hvalkmaar.nl/acties/bloemwijk-niet-alles-slopen

Schets Bloemwijk met behoud van kwadrant.