Voorlopig nog volop krijsende meeuwen

Algemeen
Alkmaar kan dit jaar de overlast van meeuwen niet aanpakken.
Alkmaar kan dit jaar de overlast van meeuwen niet aanpakken. (Foto: Adobe)

ALKMAAR - Geen eieren insmeren, netten spannen of andere activiteiten om meeuwenoverlast tegen te gaan. De gemeente mag dit jaar niets doen om de overlast aan te pakken. De ontheffing voor nestbeheer van de meeuwen is namelijk niet toegewezen.

De krijsende meeuwen zijn al jaren een bron van ergernis voor omwonenden en bezoekers. De afgelopen jaren mocht de gemeente door een ontheffing van het Rijk wél maatregelen nemen. De bedoeling was om dat dit jaar weer te regelen. Alkmaar trok samen met onder meer Haarlem op om samen ecologisch onderzoek te doen naar de meeste efficiënte manier om overlast tegen te gaan. De ontheffing is niet toegewezen omdat meer onderzoek nodig is en dus zit Alkmaar nog minimaal een jaar met de krijsende meeuwen opgescheept, terwijl het broedseizoen net is begonnen.

“Dat Alkmaarders overlast ervaren weten we”, zegt wethouder Robert te Beest. “Dit jaar gebruiken we als ijkpunt en bundelen alle informatie en kennis die we dit jaar opdoen. Ik wil benadrukken dat het belangrijk is dat Alkmaarders hun klachten blijven melden. Zo kunnen we goed in kaart brengen hoe graat het probleem is. We leven natuurlijk wel bij de kust, dus er helemaal vanaf komen gaat niet lukken. We zullen er dus ook mee moeten leren leven.”