Trashwalks: coronaproof rotzooi ruimen

Algemeen
Samen met Nanda van den Ham op trashwalk.
Samen met Nanda van den Ham op trashwalk. (Foto: Theo Annes)

ALKMAAR - Samen rotzooi opruimen en opvissen. Het kan - coronaproof - tijdens de trashwalks. De kick off is zondag 25 april, vanaf 9.30 uur. Deelnemers verzamelen op de groene loper voor de bibliotheek in het centrum van Alkmaar. Hier krijgen ze - naast koffie, thee, limonade - een afvalgrijper en een duidelijke uitleg van Alkmaars bekendste clean-up-supper: Nanda van den Ham.

Door in tweetallen of gezinsverband op pad te gaan, is deze activiteit helemaal coronaveilig. De trashwalks zijn onderdeel van project De Groene Loper, een project van Europe Direct NHN, gevestigd in de bibliotheek in Alkmaar Centrum. Na de start op zondag 25 april volgt er vrijdag 7 mei - in de meivakantie - een kidsversie. Ook deze datum is de inloop vanaf 09.30 uur. De derde trashwalk vindt plaats op zondag 30 mei en de vierde zomeravond-editie op 23 juni om 19:00 uur. Belangstellenden melden zich aan op de website van Nanda op www.elkombi.nl.

Zelf op pad

Wie niet op deze data kan of liever op eigen houtje op pad wil, kan binnenkort bij de bibliotheek een groene wandelroute afhalen. Deelnemers ontvangen tegen een kleine borg de route, twee grijpers en een versnapering voor onderweg of na afloop. Zo leer je als toerist in eigen stad allerlei onontdekte plekken en feiten kennen én zet je je eenvoudig in voor een beter milieu. Als vervolg op de trashwalks worden later in het (voor)jaar inloopavonden over duurzaamheid georganiseerd in de bibliotheek. Geïnteresseerden en groene pioniers leren van en met elkaar over duurzaamheid, recycling, energie en Europese innovaties. De eerste inloopavond vindt plaats op woensdagavond 7 juli.

Green deal

Ieder jaar kiest de Europese Unie een aantal onderwerpen uit die zij extra aandacht geeft. Dit jaar is dat bijvoorbeeld de Green Deal, een plan om de economie van Europa duurzamer te maken. Daarmee pakken alle Europese landen sámen klimaat- en milieuproblemen aan.