Met voorrang naar een beter passende woning

Algemeen
Guusje Kroon.
Guusje Kroon. (Foto: Angeleverd)

REGIO - Woont u in een te kleine of te grote sociale huurwoning? Dan kunt u wellicht met voorrang verhuizen naar een woning die beter bij u past. Guusje Kroon verhuisde eind vorig jaar van een eengezinswoning in Oudkarspel naar een seniorenappartement in Noord-Scharwoude. “Ik voelde me meteen thuis.” Veel huurders willen graag verhuizen naar een kleinere of grotere woning. Maar dat is niet zo eenvoudig. De vraag naar sociale huurwoningen groeit al jaren, terwijl het aanbod min of meer gelijk blijft. SVNK is daarom vorig jaar begonnen met de Doorstroomvoorrang. Deze regeling geeft huurders van een sociale huurwoning voorrang, als zij willen verhuizen naar een beter passende woning.

Van groot naar beter

Mevrouw Kroon besloot zich bij SVNK in te schrijven voor een kleinere woning. “Ik heb bijna 20 jaar met mijn gezin met veel plezier in een grote eengezinswoning gewoond. Maar inmiddels is iedereen uitgevlogen. Het huis, dat ook een flinke tuin heeft, werd me eigenlijk wat te veel. Doordat ik gebruik kon maken van de doorstroomregeling, kwam ik in aanmerking voor dit appartement in een seniorencomplex. Ik kon wel juichen, toen ik het hoorde. De woning heeft drie kamers, dus ruimte genoeg, alles is gelijkvloers en ik heb een heerlijk balkon met een prachtig uitzicht. De winkels zijn om de hoek. En het appartement zag er ook nog eens piekfijn uit. Ik heb nog geen seconde spijt gehad, integendeel. Het voelt alsof ik hier al jaren woon. Ik ga hier nooit meer weg, dat weet ik zeker.”

Voorrang

Huurders die alleen of met z’n tweeën in een eengezinswoning wonen en naar een kleinere huurwoning willen verhuizen, kunnen sinds 1 april 2020 voorrang krijgen. Andersom kan ook. Woont u met uw gezin in een te kleine woning, dan kunt u wellicht met voorrang verhuizen naar een grotere woning. U kunt hiervoor in aanmerking komen als u een sociale huurwoning huurt bij één van de corporaties van SVNK: Kennemer Wonen, Woonwaard, Van Alckmaer voor Wonen, Wooncompagnie of Woonstichting Langedijk (houdt er wel rekening mee, dat als u reageert, een kandidaat met een andere vorm van voorrang voor kan gaan).

Kijk voor informatie en voorwaarden op www.svnk.nl.