Wonen in klooster mét kapel aan Oudegracht

Algemeen
Wonen in een klooster aan de Oudegracht.
Wonen in een klooster aan de Oudegracht. (Foto's: aangeleverd)

ALKMAAR - Soms ontdek je in Alkmaar nog plekken waar je het bestaan niet vanaf wist. Zo staat aan de Oudegracht het voormalige klooster ‘Zusters van Onze Lieve Vrouwe’. Midden in het bruisende centrum van Alkmaar. Je kunt er straks zelfs wonen, want het middelste deel van het voormalige klooster staat in de verkoop. De woning heeft een woonoppervlakte van maar liefst ca. 360 m2, een achtertuin en een zee aan licht door het prachtige glas-in-lood-raam aan de grachtzijde. 

Klooster OudegrachtHet voormalige klooster met kapel aan de Oudegracht.

Het klooster in neogotische stijl stamt uit 1889. Tot het einde van de jaren negentig liepen er nonnen over de gracht van en naar het zusterhuis. “Deze woning staat in mijn top 3 als het gaat om meest bijzondere woningen die ik mocht verkopen”, zegt Laurens Slikker van ECHT Makelaars, die het pand in de verkoop heeft. “Het linker en rechter deel van het klooster zijn eind jaren negentig al verbouwd en bieden nu plaats aan diverse appartementen. Het middelste deel, de kapel, is 23 jaar geleden verkocht aan de huidige bewoner. De kapel heeft een hoogte van ruim tien meter, waar meerdere etages in zijn gebouwd. Deze kunnen verwijderd worden waardoor de hoogte weer zichtbaar wordt. Hier kun je bijvoorbeeld een prachtige loft-achtige woning creëren.”

Het kapelletje in het klooster.

Dat de kapel wat aandacht nodig heeft, heeft zo zijn voordelen, vervolgt Laurens. “Een deel van het stucwerk van de kapel laat los waardoor de oorspronkelijke gemetselde gewelven weer tevoorschijn komen”. Het pand is verouderd en moet aangepakt worden, maar wát kun je hier iets moois maken. Het pand is een Rijksmonument en heeft dus een beschermde status.” De richtprijs van het pand is 750.000 euro.  

Fraai glas-in-lood in de kapel.

De Kapel, hier nog met orgel.