Financiële bijdrage voor kunstwerk Vroonermeer Noord

Algemeen
Het ontwerp van Mark Ruygrok van één van de twee ‘Wachters van de Vroonermeer’
Het ontwerp van Mark Ruygrok van één van de twee ‘Wachters van de Vroonermeer’ (Foto: (Impressie: aangeleverd)

ALKMAAR - Het Mondriaan Fonds draagt ruim € 86.000,- euro bij aan het Kunstwerk dat Marc Ruygrok maakt voor de nieuwe wijk Vroonermeer Noord. Dit is de helft van de kosten. Hierdoor kan de opdracht uitgevoerd worden, conform de wens om aan beide zijden van de wijk een beeld te plaatsen.

Voor het optimaal realiseren van het kunstwerk van Marc Ruygrok in de Vroonermeer, was er naast het budget van de gemeente aanvullende financiering nodig. Daarom is een aanvraag gedaan bij het Mondriaan Fonds. Dit is het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het Mondriaan Fonds honoreerde de aanvraag en financiert de helft van de opdracht: Het fonds ”waardeert het dat Gemeente Alkmaar zich inzet voor het realiseren van beeldende kunst in de openbare ruimte van de stad en is positief over de verwachte zichtbaarheid van het kunstwerk.”

Kunstbeleid

De toekenning door het Mondriaan Fonds van is een belangrijke erkenning voor het kunstbeleid van de gemeente Alkmaar. Christian Braak, wethouder Cultuur in Alkmaar: “Het is fijn dat ons kunstbeleid op deze manier steun krijgt. Beeldende kunst draagt bij aan een aantrekkelijke openbare ruimte en kan plekken in de wijk op een bijzondere manier markeren.” Door een samenhangend beleid streeft Alkmaar naar een gevarieerd, kwalitatief hoogstaand en door de hele gemeente heen verspreid kunstaanbod. Alkmaar heeft meer dan 120 kunstwerken in de openbare ruimte. De collectie is vanaf 1954 bijna geheel opgebouwd met de zogenoemde percentageregeling, die nog steeds onafgebroken wordt toegepast. Alle 120 kunstwerken verkeren in uitstekende staat. Drie daarvan maken deel uit van de Collectie Nederland en zijn in permanente bruikleen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Openbare ruimte

De Percentageregeling Alkmaar Kunst Openbare Ruimte (PAKOR) is van toepassing op bouwprojecten waarvan de gemeente opdrachtgever is. Maximaal 1% van de bouwsom is bestemd voor een beeldend kunstwerk dat in de openbare ruimte zichtbaar is. Voor de toepassing van de regeling laat de gemeente zich adviseren door de Werkgroep Kunst in de Openbare Ruimte. De werkgroep bestaat uit professionele beeldende kunstenaars. Er is een procedure vastgesteld op basis van de regeling. Het vormen van een kunstcommissie met betrokkenen en bewoners is daar onderdeel van.