KunstNetTV - 25 jaar

Algemeen
The Making of Isaac Newton van Alef Starreveld.
The Making of Isaac Newton van Alef Starreveld. (Foto: aangeleverd)

Jubilerend KunstNetTV zet Alkmaarse filmmakers in spotlights

ALKMAAR - KunstNetTV bestaat in mei precies 25 jaar. In het kader van dit jubileum zetten ze met een filmmaand Alkmaarse filmmakers in de spotlights.

Setfoto van film Bitter Peter Sieben.

Op 2 mei 1996 werd het eerste televisieprogramma bij de lokale omroep uitgezonden. In mei is aandacht voor Alkmaarse filmmakers die hun film bij KunstNetTV hebben getoond. Elke week is er een film en een interview met de maker. 

Platform

KunstNetTV is al jaren een platform voor filmmakers uit Alkmaar en de regio. Cineasten blijven meestal op de achtergrond en laten de films voor zichzelf spreken. In mei vertellen ze echter in een kort interview voorafgaand aan hun film wat hen fascineert en hoe hun film tot stand is gekomen. KunstNetTV selecteerde vier films, voor elke week een film van o.a. Peter Sieben (Bitter Sweet), Alef Starreveld (The Making of Isaac Newton) Jan Dorresteijn (meAngst) en Frans Jong /Job Janssens (Het Rooie Dorp) Peter Sieben maakte in 2004 de korte film Bitter Sweet met een bijna volledige Alkmaarse Crew en won daarmee de eerste prijs bij het filmfestival van Colorado in Amerika. 

ANGST van Jan Dorresteijn.

Isaac

Alef Starreveld was al jong gefascineerd door wat een film bij de kijker teweeg kan brengen en filmde het wordingsproces van de voorstelling over Isaac Newton. Hij improviseert graag. Door te moeten improviseren bij het filmen gaat hij anders kijken en spreekt daardoor zijn fantasie aan.

Het Rooie Dorp van FrBijschrifans Jong en Job Janssens.


Jan Dorresteijn maakte in 1965, samen jeugdvriend Marcel Ruis, de film ANGST. Later maakte hij de overstap naar de professionele filmwereld en was o.a. producent van de film Help de Dokter Verzuipt. In 2003 maakten Frans Jong en Job Janssens een film over de sloop van 150 huizen in Het Rooie Dorp. Ze spraken met inwoners over de plannen en hun onzekerheid of ze wel terug konden keren naar hun vertrouwde woonwijk. Met deze filmmaand zet KunstNetTV de Alkmaarse filmmakers in de schijnwerpers.

De films zijn te zien via www.kunstnet.tv en bij Streekstad Centraal dagelijks om 10 en 22 uur Voor meer programma’s van KunstNetTV ga naar www.kunstnet.tv