Handjes gezocht om buurt te vergroenen

Algemeen
Alkmaar zoekt inwoners die hun buurt willen vergroenen.
Alkmaar zoekt inwoners die hun buurt willen vergroenen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Wie groene vingers heeft en een idee heeft hoe z’n buurt wel een oppepper kan gebruiken, kan van de gemeente Alkmaar hulp én een budget krijgen. De gemeente wil inwoners zo stimuleren om hun eigen buurt te ‘vergroenen’. Samen zorgen voor een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving, dat is het doel van het programma ‘Groen Kapitaal in de Buurt’. De eerste online ideeënavond is dinsdag 22 juni voor bewoners uit de gemeente Alkmaar.

De ingebrachte ideeën werken we vervolgens uit tot concrete plannen waarmee bewoners aan de slag gaan. Een groene straat draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt én de gezondheid van de bewoners. Bloembakken, bloeiende planten in de perken en boomspiegels maakt het straatbeeld al fleuriger. Alkmaarders worden uitgenodigd om van de buurt een ontmoetingsplek te maken. De omgeving wordt bovendien aantrekkelijk voor wilde bijen, vlinders en vogels en het maakt de straat beter bestand tegen extreme weersomstandigheden. Het helpt tegen verdroging en het zorgt voor extra opvang van water en voor minder hittestress.

Doe-programma


Belangstellenden kunnen dinsdagavond 22 juni tijdens een onlinebijeenkomst inspiratie opdoen om te kijken of het idee kans van slagen heeft. Wie al volop plannen heeft is welkom op de uitwerkavond op dinsdagavond 6 juli. Bij Groen Kapitaal in de Buurt worden niet alleen ideeën bedacht, het is de bedoeling dat bewoners deze zelf gaan uitvoeren. De provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar hebben geld beschikbaar gesteld om de projecten te ondersteunen. Aanmelden kan hier. Groen Kapitaal in de Buurt is een programma van Landschap Noord-Holland, IVN Noord-Holland en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

Alkmaar is samen met Hilversum en Zaanstad de eerste gemeenten waar Groen Kapitaal in de Buurt uitgevoerd gaat worden. Gedeputeerde Esther Rommel: “Dit programma sluit goed aan bij het provinciale Masterplan Biodiversiteit. Voor de uitdagingen op het gebied van klimaat en groene leefomgeving is het alle hens aan dek.”