De Laat gaat voor groen

Algemeen
Zo ziet de Laat er straks uit vanaf de kant van V&D.
Zo ziet de Laat er straks uit vanaf de kant van V&D. (Foto: (Impressie: aangeleverd)

ALKMAAR - Geen gracht, maar groen. De Laat gaat voor de ‘groene’ variant. Dat maakte het college dinsdagmiddag bekend. Na de herinrichting - die zo’n drie miljoen euro kost - zijn fietsers niet meer welkom in dit westelijke deel van de Laat. De werkzaamheden starten in januari 2022 en nemen zo’n half jaar in beslag. 

De plannen voor de herinrichting van de Laat werden in februari gepresenteerd. De gemeente, ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk en een landschapsarchitectenbureau B+B hadden twee ideeën uitgewerkt: een met gracht en een met groen. In die groene variant zouden fietsers welkom zijn in de groene variant, maar daar wordt in de huidige groene variant vanaf gestapt. De ondernemers hebben namelijk een sterke voorkeur voor een wandelgebied. Op advies van de Historische Vereniging Alkmaar blijft de rechte belijning van de straat zoals die nu is. Hierdoor blijft namelijk de vroegere aanwezigheid van den gracht wel zichtbaar. Verder wordt aan oplossingen gedacht om fietsen te parkeren. De ontwikkeling van het V&D pand biedt ruimte voor een grote fietskelder, maar ook aan de andere kant van de Laat kijkt het college naar parkeeropties voor fietsers.

In 2020 stelde de gemeenteraad de Detailhandelsstructuur Binnenstad en Overstad vast. Een belangrijk speerpunt hierin is het compacter en gemengder maken van het winkelgebied in de binnenstad. Op dit moment wordt al een aantal projecten aangepakt, zoals het vergroenen van de Prachtstraatjes. Wethouder Pieter Dijkman: “De uitstraling van een topwinkelstraat, dat is wat we voor ogen hebben voor de Laat-west.”