Buitententoonstelling Tiergarten op Bolwerk

Algemeen
Buitententoonstelling Tiergarten
Buitententoonstelling Tiergarten (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Kunstuitleen Alkmaar houdt van zondag 27 juni tot en met zondag 12 september de tentoonstelling Tiergarten op het Bolwerk (de parkstrook tussen de Molen van Piet en het Zevenhuizen en Bergerbrug) in Alkmaar. De tentoonstelling is openbaar en dus vrij te bezoeken.

De Kunstuitleen Alkmaar kiest met Tiergarten voor een actueel en maatschappelijk thema: de verhouding tussen mens en dier. De twaalf kunstwerken zijn elf weken te zien en dagen bezoekers van het park uit om over die verhouding na te denken en vanuit een ander oogpunt te bekijken.

Bij de beesten af

Dit zegt Kunstuitleen over de expositie: ‘Wij sluiten dieren op, maar wat doet dat met het dier? Met Queen Mother laat Bram Ellens ons een robot zien die zich als gevangen dier beweegt. Dat geeft kortsluiting in je hoofd, want je ziet een apparaat, maar je ervaart een levend wezen. En dat is angstaanjagend. Hoe ga je bewegen als je opgesloten wordt? Anna Oosting laat zich inspireren door het ijsberen van de ijsbeer en maakt nieuw werk. Oosting laat met dit werk het stereotype gedrag zien dat dieren vertonen als we ze opsluiten. En hoe is het om gejaagd te worden? Vrolijk fluitend trekt de mens eropuit om dieren te doden, maar hoe voelt het als wij ineens de bejaagden zijn? Primal Order, de enorme roofvogel van Erik Mattijsen, zal boven het Bolwerk hangen om bezoekers te laten ervaren wat het is als groot gevaar dreigt. Het werk Leonard van Munster laat een vos zien die de handdoek in de ring gooit. Zijn leefgebied wordt steeds kleiner en hij weet zich geen raad meer. Het dier geeft zich, drijvend op een boomstam en zwaaiend met een witte, over. Dit zijn vier van de in totaal twaalf werken die te zien zijn tijdens Tiergarten.’