Vernieuwde museummolen weer open

Algemeen
Burgemeester Emile Roemer bezoekt de museummolen.
Burgemeester Emile Roemer bezoekt de museummolen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHERMERHORN - De museummolen bij Schermerhorn mocht deze week eindelijk weer open. Burgemeester Emile Roemer nam dinsdag 15 juni een kijkje in de vernieuwde molen en onthulde het nieuwe logo.

De coronaperiode is gebruikt om een beter zicht te geven op de molentechniek en het maalproces. Doordat de vloer van de kap en de deuren bij de entree nu van glas zijn kunnen bezoekers de draaiende molen bekijken. Ook is het sinds vorig jaar mogelijk om met een sloep aan te meren bij de nieuwe steiger van het Sloepennetwerk aan de ringvaart naast de molen. Bezoekers kunnen ook zien hoe de restauratie vordert. De molen krijgt een nieuwe vijzel en nieuwe roeden. De molenschuur wordt opgeknapt en uitgebreid. Daar keert de permanente tentoonstelling terug.

Icoon

Begonnen in 1968 als een ‘buurtinitiatief’ om van Ondermolen O aan de Noordervaart in Schermerhorn een Museummolen te maken, groeide deze uit tot een icoon van de droogmakerij die jaarlijks bijna 30.000 bezoekers uit binnen- en buitenland ontvangt. Alleen vorig jaar even niet. Slechts beperkt ging de molen in 2020 open en ontving een handjevol Duitse en vooral Nederlandse bezoekers. Ook dit jaar rekent de stichting vooral op de lokale of regionale ‘toerist in eigen land’. De Museummolen - officieel Ondermolen D - begint dan aan zijn 53e seizoen.