3 misverstanden over patenten

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Een patent is een groot goed voor ondernemers. Het betekent dat jij als ondernemer jouw uitvinding een tijd lang alleen zelf mag exploiteren, tenzij je een ander toestemming daartoe verleent. Overtreedt een ander jouw patent, dan kun je een gerechtelijke procedure starten. Maar er bestaan ook misverstanden over patenten. We bespreken er drie.

Patent aanvragen is iets anders dan octrooi aanvragen

Wellicht het grappigste misverstand over patenten is dat het om iets anders gaat dan octrooien. Octrooi aanvragen is namelijk precies hetzelfde als patent aanvragen. De woorden zijn inwisselbaar. Octrooi is de officiële Nederlandse term, maar het woord ‘patent’ is overgewaaid uit het buitenland en is gewoon erg herkenbaar. Met beide begrippen wordt dus hetzelfde bedoeld: een tijdelijk, exclusief recht een uitvinding te exploiteren. Patent aanvragen kan voor technische innovaties, en dat kan een product betreffen, maar ook een werkwijze, gebruik of stof.

Een patent is wereldwijd geldig

Helaas is het niet zo dat wanneer je een patent aanvraagt en toegewezen krijgt, deze ook wereldwijd geldig is, hoe graag je dat ook zou willen. Er bestaan simpelweg geen wereldoctrooien. Een octrooi is enkel geldig in het land of gebied waar het octrooi verleend is. Daarbij moet zelfs nog de kanttekening gemaakt worden dat een Europees octrooi niet automatisch geldig is voor de hele Europese Unie. Als aanvrager moet je wanneer een Europees octrooi is afgegeven door het Europees Octrooibureau nog aangeven in welke landen het octrooi van kracht zal worden. En daarbij geldt uiteraard dat hoe meer landen je aanwijst, hoe meer je voor je patent moet betalen.

Verleende patenten zijn altijd geldig

Wanneer je de procedure van een octrooiaanvraag hebt doorlopen, verwacht je natuurlijk dat het aan jou verleende octrooi ook geldig is. Dat is natuurlijk in principe ook zo, maar het is ook zo dat het octrooibureau in feite niet het laatste woord heeft. Het is namelijk mogelijk om een octrooi aan te vallen in gerechtelijke procedure. Het is dan de rechter die daadwerkelijk het laatste woord heeft over de geldigheid van het patent. Dit is niet uitzonderlijk, want het gebeurt geregeld dat de rechter oordeelt dat het octrooibureau niet het juiste besluit genomen heeft over de nieuwheid en inventiviteit van een uitvinding.

Laat dit allemaal echter niet een reden zijn om géén patent aan te vragen over jouw intellectueel eigendom wanneer je iets uitgevonden hebt waar je markt in ziet. Anders weet je immers zeker dat anderen ongestraft jouw uitvinding kunnen kopiëren.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)