‘Wát een mooie stad, wát een reuring’

Algemeen
Burgemeester Anja Schouten.
Burgemeester Anja Schouten. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Als klein meisje kreeg ze tijdens de 8 oktober optocht van 1981 een prijs van burgemeester Cees Roozemond en was zwaar onder de indruk. Anja Schouten werd geboren in Alkmaar, groeide op in het Rembrandtkwartier en verhuisde naar Heerhugowaard. Ze was jarenlang eenheidschef van de politie Noord-Holland en keert terug naar haar geboortestad, als burgemeester. Schouten volgt Emile Roemer op en heeft er ongelooflijk veel zin in.

“Ik had eerlijk gezegd helemaal geen concrete plannen om burgmeester te worden, totdat ik de vacature van burgemeester van Alkmaar eens goed bekeek. Er stond een zinnetje in dat de gemeente op zoek was naar een ambitieuze bestuurder die Alkmaar én zichzelf wilde ontwikkelen. Nou, dat triggerde ontzettend. Alsof het kwartje viel. Ineens wist ik heel zeker dat ik deze uitdaging aan moest gaan.”

Schijnwerpers

Schouten stond tijdens haar vorige functie als korpschef politie Noord-Holland al volop in de schijnwerpers, maar als burgemeester staan álle spotlights op je gericht. “Daarom heb ik dit wel eerst thuis met mijn man en kinderen besproken. Ook burgemeester Sjors Fröhlich - net als ik een zij-instromer en partijloos bestuurder - heb ik gesproken en het werd mij al snel duidelijk dat ik hier gewoon voor moest gaan. Wat ik wilde worden toen ik klein was? Burgemeester... serieus! Het burgmeesterschap was overigens niet mijn enige ambitie als klein meisje. Ik wilde ook non worden... én directeur van Shell.”

Sorry!

Inmiddels heeft Schouten een woning gevonden en keert terug naar haar geboortestad. “Ik groeide op in het Rembrandtkwartier, ging naar de - inmiddels gesloopte - basisschool Paul Johannes en later naar het PCC. Ik zat op handbal, speelde klarinet, deed aan dansen en was ook nog actief als misdienaar. Als ik terugkijk op die tijd was ik vooral ijverig en serieus. Ik was een keurig meisje, geen doerak. Dat hebben mijn zussen mij overigens wel kwalijk genomen, want ik had als oudste van de drie het pad voor ze kunnen plaveien. Sorry!”

Volleerd ‘Mopdweiler’

Het was fijn groot worden in Alkmaar, waar ze van hun ouders de vrijheid kregen om vooral je eigen pad te volgen en altijd klaar te staan om anderen te helpen. “Dat kregen we echt mee. Probeer anderen altijd te helpen en je mag altijd je eigen keuzes bepalen. Als zo’n keuze dan heel lastig of ingewikkeld bleek, moesten we niet piepen en leren omgaan met de consequenties. Vanaf mijn zestiende had in een bijbaan in een verpleeghuis in het Emmakwartier. Ik stond achter de balie en ontving de gasten. Daarnaast werkte ik ook in de linnenkamer, keuken en heb zó veel schoongemaakt. Daar pluk ik overigens nog steeds de vruchten van, want ik ben een volleerd ‘mopdweiler’, haha.”

Duurzame oplossingen

Schouten bekleedde diverse bestuursfuncties in de zorg en was - zoals eerder genoemd - de laatste jaren korpschef bij de politie Noord-Holland. “Het belangrijkste wat ik daar heb geleerd en meeneem in mijn functie van burgemeester is samenwerking. Dat heeft de hele coronacrisis zó duidelijk gemaakt. We moeten echt investeren in partners; dat is de enige manier om tot duurzame oplossingen te komen. Huiselijk geweld of verward gedrag bijvoorbeeld, zoiets konden wij als politie nooit alleen oplossen. We hebben al onze partners nodig om gezamenlijke problemen het hoofd te bieden. Als burgemeester heb je hier natuurlijk een verbindende rol in. Ik heb de laatste weken ook veel contact gehad met Emile Roemer en dat was buitengewoon fijn. Hoe neemt hij zijn beslissingen? Wat zijn de overwegingen? Wie raadpleeg je? Daar leer ik ontzettend veel van. Het viel me echt op hoe soepel hij bewoog tussen de partijen, alles aanhoorde en razendsnel wist welke kant hij op wilde gaan. Dat zorgt voor duidelijkheid bij alle partijen. Hij had natuurlijk een lastige start, midden in de coronacrisis. Je wilt als burgemeester tussen de mensen staan en juist dat kon niet. Daarom ben ik heel blij dat ik straks iedereen kan ontmoeten. Diverse raadsleden nemen mij mee op stap om met het hele palet aan organisaties, bedrijven en verenigingen kennis te maken. Daar kijk ik ontzettend naar uit.”

Verliefd

Als burgemeester leid je raadsvergaderingen, maar hoe doe je dat als je nog een ‘groentje’ bent? “Ik heb zo’n beetje alle raadsvergaderingen van het afgelopen jaar bestudeerd. Urenlang tuurde ik naar het scherm om nauwlettend in de gaten te houden wat er gebeurt. Wie komt wanneer aan het woord, wanneer grijp je als burgemeester in en wanneer geef je iemand meer ruimte om zijn betoog te doen. Of ik dat spannend vind? Nou, reken maar! En tegelijkertijd heb ik er zó veel zin in. Want als burgemeester kun je het verschil maken door te verbinden. Je moet dus heel goed kunnen luisteren. Wat ik met Alkmaar wil bereiken? Ik wil vooral bij alles de mens blijven zien en kijken wat Alkmaar nodig heeft. Ik heb de laatste tijd deze regio herontdekt. Zo ging ik een paar nachtjes nachtje slapen in De Rijp en fietste door de hele gemeente. Ik ben serieus gewoon opnieuw verliefd geworden op dit gebied, terwijl ik er al zo lang leef en werk. Ik heb met andere ogen naar Alkmaar gekeken. Wát een mooie stad, wát een reuring en bedrijvigheid. Het verbaast me niets dat mensen hier graag willen wonen.”

Uitvinding

Als politiechef had Anja Schouten al een drukke baan; als burgemeester sta je nagenoeg 24/7 aan. Maar Schouten ontspant makkelijk en komt snel los van stress. “Gewoon een stukje fietsen of lopen. Ik ben verzot op ommetjes. Ondertussen luister ik dan op de koptelefoon naar podcasts; wat een uitvinding! Wandelen en tegelijkertijd word je bijgepraat over klassieke mysteries via de postcast van NPO 4. Zo kom ik bijvoorbeeld te weten wie het Wilhelmus geschreven heeft. Ook luister ik naar de podcast Burgemeester van BNR. En via Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius blijf ik op de hoogste van de laatste roddels. Kijk, zo word je al wandelend bijgepraat. Daar hou ik van. Of ik het EK volg? Ik weet niet zoveel van voetbal, maar hou vooral van de gezelligheid er omheen. Je ziet mij niet in een oranje shirt op de bank, hoor. Ik zorg voor de catering!”