Zomeravondconcert Jos van der Kooy

Algemeen
Zomeravondconcert met organist Jos van der Kooy.
Zomeravondconcert met organist Jos van der Kooy. Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de prachtige ambiance van de Grote Kerk in Alkmaar. Organist Jos van der Kooy speelt woensdagavond 28 juli werken van Sweelinck en Bach.

Ode aan Piet Kee

Jos van der Kooy, voormalig stadsorganist van Haarlem, brengt 28 juli een ode aan zijn oude leermeester Piet Kee, die maar liefst 34 jaar organist was van de Grote Kerk in Alkmaar. In drie Valerius liederen combineert Kee technieken van Sweelinck met eigentijdse elementen. Deze stukken werden in 1976 voor het Alkmaarse grote orgel gecomponeerd en door hem in première gespeeld. Van der Kooy laat ook zijn improvisatiekunst horen op het koororgel. Eenzelfde spannende verbinding is het nieuwe werk van Daan Manneke dat twee bekende Sweelinck composities, ‘Mein junges Leben hat ein Endt’ en de chromatische ‘Fantasie’, in een nieuw licht zet. Na de pauze is er aandacht voor de sterfdag van Bach met onder meer de magistrale ‘Phantasie und Fuge über BACH’, de ode die Max Reger aan zijn idool bracht.

Kaasmarktconcert

Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels: het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Gerwin Hoekstra bespeeld de orgels vrijdag 30 juli.

De entree voor het Zomeravondconcert bedraagt €8,50. Meer informatie? Ga naar www.grotekerk-alkmaar.nl.