Alkmaar in teken van vriendschappen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Bijna 43 procent van de Alkmaarders - van negentien jaar en ouder - voelt zich in meer of mindere mate eenzaam. Dat is bijna de helft van alle inwoners. Daar wil Alkmaar iets aan doen en daarom hebben Alkmaarse organisaties hun krachten tegen eenzaamheid gebundeld. Ze hebben zich verenigd in de Alkmaarse Coalitie Aanpak Eenzaamheid. Afgelopen maandag deelden medewerkers en vrijwilligers van de organisaties, die zijn aangesloten bij de Alkmaarse Coalitie Tegen Eenzaamheid, de Vriendschapskaart aan bezoekers van de binnenstad uit. Dit alles in het kader van de Dag van de Vriendschap van vrijdag 30 juli.

Kaartactie brengt vriendschappen dichterbij

Een dag om je vrienden te koesteren, maar ook om stil te staan bij vriendschappen die in het verleden belangrijk waren. Speciaal voor deze dag heeft de Alkmaarse Coalitie Tegen Eenzaamheid een kaart laten maken om vergeten en bestaande vriendschappen nieuw leven in te blazen. 

Organisaties

Organisaties die bij de coalitie zijn aangesloten verspreiden deze kaart onder hun leden, bezoekers en deelnemers aan activiteiten. 

Vriendschappen voorkomen eenzaamheid

Zij doen dit om het belang van vriendschappen te onderstrepen. Vriendschappen voorkomen eenzaamheid.

Verbindende rol

De Alkmaarse Coalitie Aanpak Eenzaamheid vervult een verbindende rol als kennisnetwerk en om gezamenlijk acties tegen eenzaamheid op te pakken. 

Ik weet wel iemand die ik met deze kaart kan verrassen

De kaartactie is daar een mooi voorbeeld van.

Humanitas is een van de organisaties die vanaf het prille begin al bij de vorming van de coalitie betrokken is. Alweer een kleine twee jaar geleden. 

Samen Ouder Worden

“Humanitas neemt deel aan het landelijk programma Samen Ouder Worden. Een initiatief van het ministerie van VWS met als doel om mensen langer zelfstandig en met plezier thuis te laten wonen. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Ouderen hebben goede voorzieningen in de buurt nodig, waar zij gemakkelijk een beroep op kunnen doen. En natuurlijk kunnen ouderen ook veel voor elkaar betekenen. Samen Ouder Worden is daarom een project vóór en dóór ouderen, waarbij vrijwilligers een verbindende rol vervullen. 

Samenwerkingen

We zijn dan ook erg blij met de samenwerking met ‘Voor Mekaar Daalmeer’, ‘Pitom Oefentherapie’ en ‘WonenPlus Alkmaar’. Met elkaar zoeken we manieren om ouderen in de wijk Daalmeer gemakkelijker te bereiken. De Vriendschapskaart kunnen we daar ook uitreiken. De kaartactie gaat na de Dag van de Vriendschap natuurlijk gewoon door,” aldus de enthousiaste coördinator Odi van Moorselaar.

Actie

De reacties op de uitgedeelde vriendschapskaarten waren zeer verschillend, maar alle zeer positief: “Wat een leuke actie. Ik weet wel iemand die ik met deze kaart kan verrassen. Die kaart komt me wel van pas.”

Week tegen Eenzaamheid

De Vriendschapskaart-actie is een van de vele initiatieven van de organisaties, die bij de Alkmaarse Coalitie Tegen Eenzaamheid zijn aangesloten. Van 30 september tot 7 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Ook dan zullen de organisaties van zich laten horen. En een open deur is natuurlijk dat iedereen zijn steentje kan bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid. Gewoon door op de ander af te stappen en belangstelling te tonen.

Afbeelding
Afbeelding
Afgelopen maandag werd de vriendschapskaart massaal uitgedeeld en positief ontvangen