Zomeravondconcert Pieter van Dijk

Algemeen
Woensdagavond 11 augustus is er weer een zomeravondconcert in de Grote Kerk.
Woensdagavond 11 augustus is er weer een zomeravondconcert in de Grote Kerk. (Foto: Mike Bink fotografie)

ALKMAAR - Stadsorganist Pieter van Dijk verzorgt op woensdagavond 11 augustus om 20.15 uur een bijzonder zomeravondconcert in de Grote Kerk Alkmaar, met Bachs ‘Kunst der Fuge’ als middelpunt.

Pieter van Dijk (Foto: Frits de Beer)
 In 1956 verscheen een langspeelplaat met Bachs Kunst der Fuge gespeeld door de blinde organist Helmuth Walcha die het Alkmaarse Van Hagerbeer/Schnitger orgel wereldfaam zou bezorgen. Walcha behoorde tot de eerste organisten van zijn generatie die inzag dat de muziek van Bach het beste tot zijn recht komt op goed bewaarde historische orgels. De Kunst der Fuge werd op het eind van Bachs leven gecomponeerd en wordt heden ten dage beschouwd als een encyclopedie van de fugakunst. Ondanks het feit dat de 14 fuga’s en 4 canons op eenzelfde thema gebaseerd zijn, drukken deze composities een grote verscheidenheid aan menselijke emoties uit. De kleurenpracht van het Alkmaarse Grote orgel is daarbij een grote inspiratiebron.

Entree

Het zomeravondconcert bijwonen kost € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50. Wie vier concerten in zijn winkelmandje heeft, krijgt het vierde concert (automatisch) gratis.

 
Kaasmarktconcert

Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels: het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Op vrijdag 13 augustus worden de orgels bespeeld door stadsorganist Pieter van Dijk.